:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

175

Miščević: Nema sakrivanja informacija o pregovorima sa EU

Tanja Miščević je reagovala povodom današnje javne debate na temu "Javnost (ne)poželjna u evropskim integracijama", gde je rečeno da vlada od 2015. godine "nastoji da ogranici ili oteža pristup informacijama i dokumentima", vezanim za evrointegracije.

Naprotiv, dodala je Miščevićeva, vlada ulaže napor da proces pregovora bude što otvoreniji, ne samo u smislu dokumenata, nego i u smislu konsultacija u pravljenju tih dokumenata.

Podsetila je da ni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 nisu poslati u Brisel, dok se nisu obavile konsultacije sa civilnim društvom, niti je bilo koja pregovaračka pozicija poslata kao predlog vlade, a da poslovna zajednica, konvent, PKS, nije imala mogućnost da razgovara o sadržini i rešenjima.

"Uporni smo da ponovimo još jednom ovom prilikom da nema sakrivanja bilo kakvih informacija, a moram naglasiti da je reč o pregovorima koja se kod EU smatraju međunarodnim pregovorima i dokumenta, dok ne budu ozvaničena, ne mogu biti dostupna javnosti, a ozvaničena su u momentu stavljanja na njihov veb sajt", istakla je Miščevićeva za Tanjug.

I zato se probalo, navodi Miščevićeva, da se nađe najbolje moguće rešenje, a to je, kako kaže, nova uredba s početka godine definisala.

"I ponavljam, ona služi nama, za našu unutrašnju komunikaciju i razmenu dokumenata, ali to nikako ne znači ograničavanje prava javnosti da zna. Naša osnovna logika u ovom pregovaračkom procesu jeste da mi ovaj posao radimo zbog Srbije, u interesu svakog njenog građanina, a ne samo u interesu jedne vlade, pregovaračkog tima i nas kojima u pregovorima učestvujemo", kaže Miščevićeva.

Kaže da ne zna da li neko "pušta" to o sakrivanju informacija o pregovaračkom procesu, ali ističe da naprosto smatra da je reč o nesporazumu.

"Ja ću vas podsetiti da zapravo nema države koja je na ovaj način otvorila svoj pregovarački proces javnosti. Imamo model konventa, koji je deo naše pregovaračke strukture i procedure i ništa ne možemo da završimo ako ne dobijemo zeleno svetlo nakon konsultacija sa konventom, i taj model je preuzet iz Slovačke, ali ga je ta zemlja uvela tek stupanjem u članstvo", rekla je Miščevićeva.

S druge strane, navela je, i dalje postoji nerazumevanje, za koje smatra da je to "osnovno nerazumevanje", jer, pregovori su, kako kaže, samo instrument svega onoga što se dešava u reformskom procesu i oni su pokazni deo čitave reforme u Srbiji, koja je dublja od samih pregovora.

"Ali, kroz pregovarački proces mi pokušavamo da napravimo i zajednički stav o tome šta pregovori i reforme jesu", kaže Miščevićeva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva