:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2016   12:05

0

143

Miroslavu Ceri Mihailoviću nagrada "Stevan Pešić"

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Vladimir Gvozden i Zoran Đerić, a u užem izboru su bile i knjige "Niko, nigde" Boška Tomaševića (KC Novog Sada, 2015), "Spisak senovitih stvari i druge priče" Milana Micića (RTS Beograd, 2016) i "Ako dugo gledaš u ponor" Enesa Halilovića (Albatros plus, 2016).

U obrazloženju odluke navedeno je da je Mihailović "izdvojen pesnik u jednoj vrsti vere da je kritička refleksija o aktuelnom svetu i društvu moguća".

"Niko kao on ne zastupa tako snažno stanovište angažmana u našoj savremenoj poeziji. Po tome i i po izvesnim stavovima koji se tiču društvenih prilika blizak je romantičarskom Zmaju i tamnom i nihilističkom Disu i njegovim apokaliptičnim stihovima naših dana", ocenio je žiri.

On je, prema mišljenju žirija, sledbenik, kako Disa tako i Brehta ili Harolda Pintera i mnogih koji su videli realnost, posebno političku, kao plodno tlo za pesničko delovanje i posredovanje.

"Čak nezavisno od realnih događaja koji su predmet Cerinih refleksija, od mogućih tumačenja i razloga, njegova poezija će u formama nadahnutih i lucidnih oblikovanja ostati kao svedočanstvo o realnom svetu društvenih događaja i o realnosti koja se prikazuje kao neodigrana, ali moguća", stoji u obrazloženju.

Nagrada "Stevan Pešić" dodeljuje se 22. put u okviru manifestacije "Memorijal Stevana Pešića", a laureatu će biti uručena 23. decembra na svečanosti u biblioteci u Kovilju.

Dosadašnji dobitnici nagrade su značajni autori savremene srpske književnosti od Danila Nikolića, Jovice Aćina, Dragana Jovanovića Danilova, Dragana Prola do Raše Popova, Franje Petrinovića, Duška Novakovića i Marije Šimoković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva