:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2017   12:05

0

122

Ministri regiona pozvali Hrvatsku da ukine donete mere

"Svako dodatno odlaganje rešenja bi dovelo do nesagledivih posledica za sve proizvodjače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća", izjavio je na konferenciji za novinare ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je nakon sastanka pročitao usvojene zaključke.

U zaključku se navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.

Šarović je rekao da cena treba da bude uskladjena s prosečnom cenom koja važi u zemljama regiona i EU.

Ministri su na sastanku pozivali Evopsku komisiju da se uključi u rešavanje problema, radi poštovanja principa slobodne trgovine u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije, kako je zaključeno, pokrenuće odgovarajuće mehanizme pred STO.

"Sve dok se to ne reši, svaka zemlja će u cilju zaštite sopstevnih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim", rekao je on.

Dogovoreno je i da se ovakve vrste ministarskih sastanaka održavaju redovno s ciljem uklanjanja barijera, a sledeće će biti održan u Skoplju narednog meseca.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva