:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2016   12:05

0

158

Ministri pravde EU: Potrebno suzbiti radikalizam

Slovačka ministarka pravde Lucija žitnjanska je izjavila da su centralne tačke dvodnevne ministarske konferencije povodom Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih režima bile diskusija o problemu rastućeg radikalizma u Evropi, razmena iskustava o borbi protiv tog fenomena i odlučivanje o daljim merama na evropskom nivou protiv radikalizacije.

Ministri EU su izrazili svoju odlučnost da uvek brane demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava i da sprečavaju da ekstremističke tendencije i mišljenja uđu u politiku, pošto bi mogli da ugroze osnovne principe prava i demokratije.

"Problem sa kojim se Evropa trenutno suočava nije samo ekonomski ili problem bezbednosti, već se takođe tiče rastuće sklonosti dela stanovništva ka anti-sistemskim i ekstremističkim stavovima", rekla je žitnjanska.

"Važno je razgovarati o tim problemima i tražiti rešenja kako bi se izbegla repriza događaja iz prošlog veka, kad su slični eksterni i interni faktori doveli do pojave totalitarnih režima, uz manje ili više prećutno prihvatanje demokratske većine", istakla je slovačka ministarka.

Ministri su se na sastanku u Bratislavi složili da su glavni razlozi za te sklonosti ekstremizmu siromaštvo i postojanje geta, gde većinu čine ljudi iste vere, uverenja i stavova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva