:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2016   12:05

0

141

Ministri EU o produženju pograničnih kontrola

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i šef Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji Aleksandar Vulin i direktorka Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković, učestvuju na sastanku ministara zemalja zapadnobalkanske rute.

Sastanak se održava nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk prošle sedmice izjavio da Evropa nema više od dva meseca da stavi izbegličku krizu pod kontrolu ili će doći do kolapsa zone šengena, preneo je AP.

Pošto dođe proleće i istekne rok privremene pogranične kontrole na granicama Nemačke i Austrije sredinom maja, jedini način održavanja granične kontrole bio bi aktiviranje člana 26 Šengenskog sporazuma, koji dosad nije korišćen, navela je slovenačka agencija STA.

Taj član dozvoljava da jedna ili više članica uvede dvogodišnju kontrolu na svojim granicama.

"Još nismo pokrenuli taj mehanizam... (ali) takva mogućnost postoji i Komisija je spremna da je iskoristi ako treba", rekla je nedavno jedna portparolka Evropske komisije, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dve godine, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, EU još nije u takvoj situaciji, ali će ministri unutrašnjih poslova u Amsterdamu imati prilike da razgovaraju o tome.

"Na agendi su koraci koje bi trebalo preduzeti ili koji će morati da budu preduzeti kada se približimo isteku maksimalnog perioda produženja u maju", rekla je ona.

Nemačka, glavno odredište za ljude koji pristižu u Evropu u jeku najgore migracione krize na kontinentu posle više decenija, jedna je od nekoliko evropskih zemalja koje su ponovo uvele privremene pogranične provere radi bolje kontrole migracijskih tokova.

Te privremene pogranične kontrole ističu u maju, što znači da moraju da budu ili ukinute, ili produžene na dve godine ukoliko Berlin kaže da "trajni propusti" na spoljnim granicama Šengena to opravdavaju, napominje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva