:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

116

Ministarstvo u kontaktu s Podgoricom zbog Đukića

General bivše JNA Borislav Đukić (67) uhapšen je u subotu na tivatskom aerodromu po poternici hrvatskih vlasti koje ga sumnjiče za ratne zločine nad civilima, počinjenim tokom sukoba 1990-ih.

U Ministarstvu spoljnih poslova navode da su odmah po prijemu informacije o hapšenju, 18. jula uveče, predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Herceg Novom, stupili su u kontakt sa srpskim državljaninom Borislavom Đukićem "radi utvrđivanja činjeničnog stanja i pružanja konzularne pomoći". Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u Crnoj Gori nastavljaju da prate ovaj slučaj i aktivno se angažuju u pogledu zaštite interesa srpskog državljanina.

A Crnogorsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da nije primilo zahtev za izručenje generala Borislava Đukića, uhapšenog po poternici Interpola Hrvatske.

U saopštenju se navodi da Evropska konvencija o ekstradiciji i važeći crnogorski zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći predviđaju da država koja je rapisala poternicu traži izručenje osobe koja je na teritoriji Crne Gore.

Dodaje se da se molba za izručenje podnosi Ministarstvu pravde Crne Gore i nadležnom sudu koji utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje.

Đukić je posle hapšenja priveden istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Ime Borislava Đukića je na spisku Tužilaštva Hrvatske za suđenje zbog ratnih zločina pred hrvatskim pravosuđem, koji je pre dve godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva