:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 10, 2018   11:16

0

123

Ministarstvo privrede traži stečaj za "Azotaru"

Prispećem Predloga za pokretanje stečajnog postupka od strane Ministarstva privrede prvi korak je načinjen po drugi put, a na odgovor na pitanje da li će pančevačka "Azotara" otići u stečaj, još će se čekati, navodi beogradski list.

Za "Politiku" je u Privrednom sudu Pančevo potvrđeno da je 4. jula državno Pravobranilaštvo, Odeljenje u Zrenjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača, Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede, podnelo Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom "Azotara" d. o. o. Pančevo, i to zbog prezaduženosti subjekta privatizacije. 

"Predlog je stigao i u toku je ispitivanje njegove urednosti i dozvoljenosti i ukoliko to bude utvrđeno, sud će zakazati ročište radi ispitivanja postojanja razloga za pokretanje stečajnog postupka", rekao je Nenad Unčević, portparol Privrednog suda u Pančevu. 

Procedura, kaže on, nalaže da sudija pojedinac ispita opravdanost predloga, pre svega iz finansijskih izveštaja preduzeća, a ukoliko bude potrebe, može da zatraži i druge podatke o stečajnom subjektu. 

Sa adrese Vlade Srbije istovremeno je prispeo i zaključak kojim subjekt privatizacije treba da sprovede socijalni program, o kojem, po nezvaničnim navodima iz vrha fabrike, za sada ne znaju ništa, ali će više informacija imati po razgovoru u ministarstvu. 

Na istu adresu ići će i predstavnici Samostalnog sindikata "Azotare", čiji predsednik Gradiša Živanović za "Politiku" tvrdi da na stolu ima zaključak u kojem stoje tri ponude, ali da u fabrici još nije počelo izjašnjavanje zaposlenih jer im predstoji razgovor u Ministarstvu privrede. 

Prema podacima Agencije za privredne registre, u "Azotari" je u ovom trenutku stalno radno angažovano 875 radnika. 

U minulim godina država je bila u potrazi za stateškim partnerima ove fabrike, a do Predloga za pokretanje stečaja u ovoj kompaniji bio je akutelan poziv Ministarstva privrede investitorima za dostavljanje pisma zainteresovanosti. 

Inače, reč je o jednoj od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu i jedini proizvođač amonijaka, karbamida (84, uree) i amonijum-nitrata u Srbiji, a njome gazduje država, odosnio Javno preduzeće "Srbijagas". 

Pre dve godine, JP "Srbijagas" je tranformisalo fabričku luku u preduzeće "Specijalna luka" sa 60 zaposlenih i postalo njegov stopostotni vlasnik, najavljujući ambiciozne razvojne planove čitavog područja, podseća beogradski dnevnik.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva