TV Most - Ministarstvo pomaže Vukovu i Dositejevu zadužbinu
Vesti
Ministarstvo pomaže Vukovu i Dositejevu zadužbinu

15:02, 08.06.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisao je danas ugovore sa upravnicom Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjanom Dragaš i upravnikom Vukove zadužbine Ljubomirom Milutinovićem o sufinansiranju tekućih rashoda i izdataka tih zadužbina u 2018. godini.


Vukosavljević je rekao da je za sufinansiranje tekućih rashoda i izdataka Dositejeve zadužbine za period do kraja godine opredeljeno 610.000 dinara, a za Vukovu zadužbinu 731,652 dinara.
Ministar je podsetio da član 77 Zakona o kulturi predviđa da država može da sufinansira tekuće rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz budžeta, a isti metod Ministarstvo je prethodno primenilo u slučaju Kolarčeve zadužbine.


Vukosavljević je ukazao na značaj Dositejeve i Vukove zadužbine koje baštine rad dvojice velikih ljudi i na njihovu važnu kulturološku misiju koju, kako je istakao, obavljaju na kvalitetan i doličan način."U oblasti kulture svaki dinar je dobrodošao i značajan. Mi ćemo sledeće godine, u skladu sa budžetom za kulturu i finansijskim kapacitetima Ministarstva, razmotriti sufinansiranje još nekih zadužbina u skladu sa kvalitetom posla koji obavljaju i kulturološkom misijom koju imaju", rekao je on.Ministar je pomenuo i Srpsku književnu zadrugu, koja se takođe suočava sa finansijskim problemima, zbog čega su predložili izmenu Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi kako bi jedna od najstarijih srpskih ustanova kulture dobila pomoć.Vukosavljević je podvukao da se trude da na različite načine pomažu lokalne samouprave, rad zadužbina i svuda gde procene da je pomoć neophodna, nužna, zaslužena i važna za sprovođenje odgovorne kulturne politike."Ovo društvo mora da učini dodatne napore u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, da koristi privrednog rasta oseti i kultura. Moramo da učinimo svaki napor da izdvajanja za kulturu budu veća", rekao je ministar i podsetio da je preporuka Uneska da bi sve države trebalo da izdvajaju minimum jedan odsto svog budžeta za kulturni razvoj kako ne bi došlo do stagnacije i propadanja.Dragaš i Milutinović su zahvalili ministru Vukosavljeviću koji, kako su primetili, od početka svog mandata pokazuje veliku naklonost i razumevanje za rad zadužbina i istakli da današnje potpisivanje ugovora obezbeđuje značajnu potporu njihovom finansijskom opstajanju, jer obe funkcionišu na osnovu projekata."Svesni smo da obavljamo veliku i značajnu misiju koja nije samo privatni zadatak, već od dubljeg nacionalnog interesa i ovo doživljavamo kao veliku pažnju države koja ranije nije pokazivana. Odnos ministra Vukosavljević pokazuje opredeljenje Vlade Srbije koja podstiče očuvanje nacionalnih vrednosti i interesa", rekla je Dragaš.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design