:

:

TV Most

Foto: Tajnug

clock

April 25, 2015   15:18

0

153

Ministarstvo: Bez straha za građu Avala filma

Zakon o kulturnim dobrima jasno definiše da kulturna dobra mogu biti u svim oblicima svojine, ali da je vlasnik dužan da čuva, održava i koristi filmsku građu u skladu sa merama zaštite koje utvrđuje Jugoslovenska kinoteka, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Zakonskim odredbama precizirano je i da "vlasnik ne sme da koristi filmsku građu u svrhe koje nisu u skladu s njenom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do njenog oštećenja".

"Ne sme ni da rasparčava zbirke, kolekcije i fondove filmske građe bez utvrđenih uslova i saglasnosti Jugoslovenske kinoteke, kao ni da ustupa filmsku građu na korišćenje stranom državljaninu bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u "Centar filmu", "Dunav filmu" ili "Union filmu", koji su svoju vlasničku strukturu promenili u ranijem periodu.

Javnosti je u potpunosti dostupan njihov filmski fond, tako da publika i dalje nesmetano može da gleda remek-dela, poput filmova "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Otac na službenom putu", "Sjećaš li se Doli Bel", "Majstor i Margarita", "Jutro", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Nacionalna klasa", "Buđenje pacova", "Specijalno vaspitanje", "Poseban tretman"...

Takođe je saopšteno da je Komisija za vanredni nadzor koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije donela nijedno rešenje kojim se neko delo utvrđuje za kulturno dobro, i to ne samo u slučaju "Avala filma", već i iz celokupne svoje arhive.

Osim toga, Komisija je utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nikada nije formirala Registar kulturnih dobara niti Centralni registar filmske građe, koji su propisani rešenjem o zaštiti.

"Uprkos tome, zahvaljujući merama vanrednog nadzora, koje je Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo prvi put u svojoj istoriji, zaštita kulturnih dobara i filmske građe biće izvršena na propisan i adekvatan način", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje i to da "Avala film" nije ugašen, već da je ova kompanija izašla iz stečaja, "što otvara sasvim nove perspektive poslovanja u odnosu na firmu u stečaju, čiji dugovi iznose tri miliona evra i u čijim devastiranim prostorijama je poslednji film snimljen daleke 1997. godine".

"Krajnje su neodmerene i paušalne tvrdnje da će u budućnosti biti moguća privatizacija i nekih nacionalnih institucija kulture od najvećeg značaja. Pravni poredak države Srbije apsolutno isključuje mogućnost za tako nešto", zaključuje se u saopštenju.

Filmski fond je siguran, potvrđuju ministri

Posle sastanka sa predstavnicima "Filmskog puta", ministri privrede i kulture Željko Sertić i Ivan Tasovac poručili su da je filmski fond "Avala filma" siguran i da novi vlasnici imaju iste obaveze kao i prethodni.

Sertić i Tasovac razgovarali su sa predstavnicima "Filmskog puta", čija imena nisu navedena, i sa direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem o budućnosti privatizovanog "Avala filma" i sudbini filmskog fonda ove firme koji je, posle privatizacije, prešao u vlasništvo kupca.

Ministar Sertić je konstatovao da je "Filmski put" ispunio sve zakonske odredbe u postupku privatizacije "Avala filma" i da je preostalo da, u roku od 30 dana, isplati ostatak novca.

"Proces kupovine iz stečaja "Avala filma" je završen i iz ostvarene prodajne cene biće namireni svi poverioci, a deo sredstava će prihodovati i budžet Republike Srbije", rekao je Sertić.

Sa druge strane, važno je i da je filmski fond sasvim siguran i da nema govora o njegovom otuđenju, prodaji i slično, o čemu je poslednjih dana bilo puno spekulacija i nesitina, zaključio je ministar privrede.

Ministar Tasovac je objasnio da je zaštita filmskog fonda precizno definisana zakonom, i da nema nedoumica o budućnosti filmske građe Avala filma.

"Novi vlasnici "Avala filma" imaju ista prava i obaveze kao i prethodni. Filmska građa "Avala filma" je deo kulturnog nasleđa i kao što likovno delo iz privatne kolekcije koje je utvrđeno za kulturno dobro morate čuvati pod propisanim uslovima, tako je i sa filmskim fondom", naglasio je Tasovac.

Predstavnici "Filmskog puta" su ministrima Sertiću i Tasovcu rekli da nameravaju da unaprede rad "Avala filma" i usko sarađuju sa Jugoslovenskom kinotekom, kako bi filmski fond bio sačuvan i bezbedan.

Ko su novi vlasnici "Avala filma"?

Kako pišu beogradski mediji, u Agenciji za privredne registre kao direktor firme "Filmski put" navodi se Mišel Babić iz Francuske.

Pokret "Dosta je bilo" saopštio je da je najveći filmski studio bivše Jugoslavije u stvari kupio bivši taksista iz Pančeva Saša Ćorović, koji ima založno pravno nad kapitalom firme Ministri privrede i kulture Željko Sertić i Ivan Tasovac poručili su "Flimski put".

Pokret, koji predvodi bivši ministar privrede Saša Radulović, navodi da je reč o firmi koja je registrovana samo mesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme je izvesni Mišel Babić iz Pariza. Međutim, cela njegova firma je 2. aprila 2015. godine stavljena pod hipoteku, što ukazuje da je pravi kupac u stvari vlasnik te hipoteke Saša Ćorović navodi Pokret "Dosta je bilo".

Ministarstvo je juče kritikovalo "Kinoteku" što nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine i nije donela nijedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje za kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite, jer da je to uradila kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva