:

:

TV Most

Foto: sps.org.rs

clock

Mart 25, 2015   12:05

0

138

Ministarka: Zabuna oko izvoza je tehničke prirode

Zabuna tehničke prirode nastala je zbog nedostataka i kašnjenja u slanju dokumentacije, koja prati izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, objasnila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Navela je da je prošle godine Srbija proizvela oko 340.000 tona jabuka i samo u Rusiju izvezla 124.000 tona.

Odgovarajući na pitanje koje je i ruska strana postavila - "odakle tolike jabuke u Srbiji", ministarka poljoprivrede je pojasnila da je iz Moskve stiglo pitanje koliki je obim proizvodnje jabuka u Srbiji i odgovor je već dostavljen.

Svaku pošiljku voća i povrća u Rusiju prati fito-sertifikat, koji dokazuje da je roba poreklom iz Srbije, objasnila je ministarka i time odbacila insinuacije da je Srbija imala reeksport prehrambenih proizvoda, posebno jabuka, na tržište Rusije.

Kada je reč o zahtevu proizvođača za interventni otkup viška svinjskog mesa u Robne rezerve, koji traže domaći proizvođači, ministarka poljoprivrede je rekla da je postignut dogovor i usvojen kao zaključak vlade.

Otkupna cena za prvu kategoriju svinja od 95 do 110 kilograma je 170 dinara po kilogarmu ili 11 kilograma merkantilnog kukuruza, za drugu kategoriju tovljenika od 110 do 130 kilograma cena je 150 dinara ili 10 kilograma kukuruza po kilogramu i za treću kategoriju svinja težih od 130 kilograma otkupna cena je 140 dinara ili devet kilograma kukuruza, navela je resorna ministarka.

Sada sledi tehnički deo posla, a to je hitan interventni otkup tovljenika i do isteka roka, koji traje do sutra, klaničari treba da se prijave za taj posao prerade svinjskog mesa, dodala je Snežana Bogosavljević Bošković.

Zbog međusobnih sankcija Rusije i EU, Srbija se našla pod pritiskom tržišnih viškova perhrambenih proizvoda iz EU, rekla je Bogosavljević Bošković i poručila da će Srbija maksimalno zaštititi domaće tržište.

Što se tiče uvoza mleka u prahu iz EU, Snežana Bogosavljević Bošković je podsetila da se Srbija Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju obavezala prema EU da ćeliberalizovati tržište i ukloniti carinske prepreke za uvoz hrane iz Unije, kao što je mleko u prahu i drugi mlečni proizvodi i najavila da će država učiniti sve da zaštiti domaću prehrambenu proizvodnju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva