:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2017   12:05

0

144

Ministar odbrane Srbije u Belorusiji

Ministar Đorđević, koji boravi u poseti Belorusiji, gde je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vežbe "Slovensko bratstvo 2017", ponovio je da je jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije osnovni cilj Ministarstva odbrane.

"Jedan od koraka u tom pravcu jeste i aktivnije učešće u radu Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti. Zbog toga nameravamo da u bliskoj budućnosti iz statusa posmatrača u toj organizaciji pređemo na nivo aktivnog učesnika", rekao je Đorđević, a prenosi u saopštenju Ministarstvo odbrane.

Đorđević i ministar odbrane Belorusije Andrej Ravkov ocenili su da je vežba "Slovensko bratstvo 2017" ispunila očekivanja i da je reč o odličnom modalitetu saradnje koji omogućava razmenu iskustva među pripadnicima elitnih vojnih jedinica.

Ministar odbrane Srbije čestitao je učesnicima vežbe na uspešno realizovanim zadacima i dodao da je ponosan na vrhunsku obučenost pripadnika Vojske Srbije, koji su rame uz rame sa beloruskim i ruskim kolegama pokazali da su spremni za izvršenje kompleksnih borbenih zadataka.

Đorđević i Ravkov saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane suštinski unapređena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje.

U pratnji beloruskog kolege, ministar Đorđević obišao je kamp u kojem su smešteni pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju na vežbi, a potom je na poligonu 38. gardijske desantno - jurišne brigade u blizini grada Brest, pratio tokom protekle noći rešavanje komplikovanog zadatka oslobađanja prevodnice od terorista i rešavanja talačke situacije, kao i akcije sprečavanja proboja terorista, uz noćno gađanje i noćne padobranske skokove pripadnika oružanih snaga Belorusije i Rusije i Specijalne brigade Vojske Srbije.

Aktivnostima na vežbi su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Aleksandar Žuravljev i načelnik Združenog štaba ODKB Anatolij Sidorov.

Kako je saopšteno, Đorđević je obišao 38. gardijsku desantno-jurišnu brigadu, gde je predstavljen deo obuke specijalnih jedinica, i 115. artiljerijsko-raketni puk, koji u svom sastavu ima sisteme S-300.

Tokom boravka u Belorusiji, ministar Đorđević posetio je Memorijalni kompleks "Brestska tvrđava - heroj" i položio venac na Spomenik stradalim zaštitnicima Brestske tvrđave uz počasni stroj pripadnika Specijalne brigade.

Trilateralna vežba "Slovensko bratstvo 2017" počela je 6. juna na poligonu oružanih snaga Belorusije u blizini grada Brest i trajaće do 15. juna.

Cilj vežbe, na kojoj učestvuje oko 400 pripadnika beloruske vojske, 250 pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije i 50 pripadnika Specijalne jedinice Vojske Srbije, jeste unapređenje interoperabilnosti, međusobnog razumevanja i sposobnosti za izvođenje multinacionalnih operacija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva