:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 08, 2015   12:05

0

206

Ministar kulture Rusije na Festu


"Hvala srpskim prijateljima na mogućnosti da međunarodnu premijeru ovog filma održimo na vašem festivalu", rekao je on na konferenciji za novinare u Sava centru.

Medinski je rekao da je to prvi film o Prvom svetskom ratu koji je snimljen u Rusiji i da se u doba Sovjetskog saveza nije mnogo govorilo o toj temi.

"Prvi hici u Prvom svetskom ratu čuli su se u Beogradu. Zato je simbolično da se "Bataljon" premijerno prikuzuje upravo ovde", istakao je on.

Ministar Medinski je takođe izjavio da su kulturni odnosi Rusije i Srbje vrlo plodni.

Film prikazuje sudbinu jednog ženskog bataljona, a na Festu su ga predstavili Igor Ugoljnikov, producent i idejni tvorac filma, Evgenij Ajzikovič, producent i Maria Koževnikova, jedna od glavnih glumica.

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac zahvalio je gostima što su izabrali Beograd za premijeru i dodao da tu ima još simbolike.

"Ovo je zemlja koja je imala ženu - ratnicu Milunku Savić. Pored toga, simbolično je što se film o ženskom bataljonu prikazuje na Dan žena", rekao je on.

Tasovac je istakao da je sa ministrom Medinskim otvorena nova stranica u saradnji.

Upravo danas je u Beograd iz Rusije stigao nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja, koji će prvi put biti dostupan našoj javnosti, u Muzeju Vuka i Dositeja, rekao je on.

Takođe je najavio da će ove godine Srbija biti domaćin velike izložbe ruske avangarde, povodom godišnjice Kazimira Maljeviča. Ta postavka će gostovati još samo u Švajcarskoj i Monte Karlu.

Na pitanje novinara ko mu je favorit na 43. Festu, Tasovac je odgovorio da je gledao samo srpski film "Ničije dete" i dodao da je to sjajan film.

Glumica Koževnikova predstavila je lik koji igra u "Bataljonu" - ženu koja spolja deluje strogo i okrutno, a u dubini je tužna i nesrećna.

"Bilo je vrlo složeno prići toj ulozi. Žena u vojsci - to je veoma specifična stvar. Ona nema šta da izgubi, tako je pošla u rat", izjavila je Koževnikova.

Ugoljnikov je napomenuo da je radeći ranije film o Drugom svetskom ratu, zajedno sa kolegama došao do stava da je taj sukob bio svojevrsni nastavak nezavršenog Prvog svetskog rata.

"Istražujući materijale za novi film došli smo do priče o postojanju ženskog bataljona. Planirali smo da ga prikažemo povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, ali nismo stigli. Međutim, s obzirom na društvene okolnosti, on je i dalje aktuelan", rekao je idejni tvrorac "Bataljona".

"To je film upozorenja, mada prikazuje okolnosti od pre sto godina", dodao je on.

Ajzikovič je rekao da se film od 23. februara prikazuje u Rusiji i da je reakcija publike izuzetno dobra i emotivna.

"Ljudi se ponose ovim ženama, junakinjama koje su podnele veliku žrtvu za otadžbinu", naglasio je on.

Film je snimljen uz pomoć Ministarstva kulture Rusije i Istorijskog vojnog društva, a u planu je i serija od četiri epizode na Prvom kanalu ruske televizije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva