:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

228

Milićević zahvalio Slovačkoj na podršci oko KiM


Milićević je to izjavio na sastanku članova skupštinskih odbora za obrazovanje i kulturu sa kolegama iz slovačkog parlamenta, kome je prisustvovala i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova. 




Istakao je da tradicionalno prijateljstvo vezuje naše dve zemlje, kao i važnost međuparlamentarne saradnje,



Kako je saopštila Skupština Srbije, Milićević je naveo da je politički dijalog na visokom nivou, o čemu govori i razmena poseta parlamentarnih delegacija na najvišem nivou u proteklom periodu. 



Na sastanku članovova Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za kulturu i informisanje sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije Narodne skupštine Slovačke bilo je reči o međuparlamentarnoj saradnji i mogućnostima unapređenja saradnje između odbora dva parlamenta.



Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić ukazao je na dobre odnose Srbije i Slovačke i potpisane sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja i sporta.



Naveo je da se saradnja može dodatno unaprediti u oblastima nauke, informatike i tehnološkog razvoja, a goste je upoznao sa intenzivnim zakonodavnim aktivnostima parlamenta u oblasti obrazovanja. 



Zukorlić je, kako je saopšteno, istakao da su slovačka iskustva i zakonska rešenja u ovoj oblasti bila od velike važnosti za Odbor prilikom razmatranja i usvajanja zakona, te naveo da je bitna razmena iskustva sa slovačkim kolegama i po pitanju primena donetih zakona.



Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić je, u razgovoru sa slovačkom delegacijom, istakao vrednost kulturnog stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji i naglasio da ona obogaćuje naš kulturni prostor. 



Krlić je naveo mogućnost intenziviranja parlamentarne saradnje i razmene iskustava u oblasti kulture i informisanja. 



Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport slovačkog parlamenta Lubomir Petrak ukazao je na mogućnost razmene iskustava dva odbora po pitanju reforme obrazovanja u Srbiji i Slovačkoj. 



Petrak je naveo i da bi organizovanje razmena đačkih poseta bilo od velikog značaja za dalje zbližavanje naša dva naroda, a ukazao je i na interes za uzajamno priznavanje diploma.



Značaj razmene iskustava u donošenju i primeni medijskih zakona naglasio je predsednik Odbora za kulturu i medije Dušan Jarjabek.



ÄŒlanovi odbora dva parlamenta su tokom sastanka razmenili mišljenja i iskustva o zaštiti i unapređenju manjinskih prava u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva