:

:

TV Most

Foto: rtvpink.info

clock

Februar 17, 2018   12:05

0

235

Miletić: Kosovo je u Srpskom narodu duboko usađeno





-Nažalost, nije se mnogo odmaklo od tada i vidimo da su dileme o budućnosti regiona vezane jednim delom i za budućnost odnosa Srbije prema KIM. Mi smo u nastojanju da nađemo određena rešenja, ali je za to potrebno da imamo dve strane. Ukoliko nema prave rakcije sa Kosova, ostaje problem da traje i onaj ko bude jači on će da izgura stvar. Poenta jeste da nađemo rešenje koje neće dovesti do rata – rekao je Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.









Kako kaže, taman se obraduje kada čuje neke izjave da je Srbija rešenje a ne problem.









-Srbija nikada nije bila otvorenija za konstruktivan razgovor, ali očekivati da će Srbija pod bilo kakvim pritiskom i uslovljavanjima prihvatiti neka rešenja koja ne bi podrazumeva ozbiljnu kompenzaciju Srbiji, to se neće desiti. Kosovo je u narodu duboko usađeno, to je stara Srbija. Želim da verujem da zapad dobro razume o čemu se radi – rekao je Miletić.









Kako ističe, nada da će se ići do dogovora koji ima smisla.









-U jednom trenutku „čedo Amerike“ da ga tako nazovemo, napunilo je deset godina ali to nema nikakvu perspektivu bez dogovora sa Srbijom to je osuđeno na propast. To je jedna crna rupa Evrope i neće imati rešenje ako se Srbija ne složi – rekao je glavni i odgovorni urednik Srpskog Telegrafa, Milan Lađević.









Kako kaže, pitanje je veoma kompleksno. I dodaje da već imamo jednu nezadovoljnu stranu, Srbiju, kojoj je oteta teritorija..









- Kolevka Srbije jednostavno je oteta. Oni su to uzurpirali, kontrolišu,oteli su imovinu građana ali i države Srbije, i sve što su mogli da otmu, oni su oteli – rekao je Lađević.









Kako ističe Miletić, mnogo su važniji ljudi. Život Albanaca i Srba na Kosovu, kako bi to postalo podnošljivo mesto za život.









-Mi moramo da budemo razumljivi za EU i moramo da uradimo deo priče koji je naš . Međunarodna zajednica vrši određene pritiske ali oni ne daju rezultate, mi više vidimo ono što se nas tiče, Srbija ima ozbiljan uticaj i na ovakvom KIM kakvo je sada, tako da ne može da se nađe rešenje bez Srbije iz mnogo razloga, naše institucije i službe se bave KIM, to je naš životni interes – rekao je Miletić.









Lađević dodaje da se prvi put otvoreno govori o tome da je tamo počinjeno etničko čišćenje, kao i da je tamo leglo korupcije i kriminala.






- Građani Kosova su sami rekli da im je mnogo bolje bilo pre proglašenja nezavisnosti nego sada. Nekih pomaka ima ali da li su dovoljni da ih Srbija iskoristi i obezbedi neku bolju poziciju ostaje da vidimo – rekao je Lađević.









Kako kaže Miletić, ne bi posmatrao Srbiju kao takvu, posmatrao bi ceo region, i ističe a su ovde mnogo šire stvari u pitanju i da imamo odgovornost za ceo region a ne samo za našu priču.









-Mi želimo i radimo na tome da dođemo do određenih rešenja, ali to ne može da bude samo na našim plećima i da mi samo dajemo, to se više neće desiti, i mislim da je Amerika to razumela – rekao je Miletić.









Po rečima Lađeviča, za početak, neko mora da odgovara za zločine na Kosovu, da njihove strukture vide da nema zaštićenih na tamo. On podseća da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao a da se zna čija je komandna odgovornost i dodaje da bi za početak taj sud trebalo da bude nepristrasan.









-Veliki je pritisak u zadnje vreme na albansko rukovodstvo, vidimo reakciju Španije i još nekih zemalja, ali ima i onih drugih mišljenja, vidi se da su u velikoj defanzivi, pa im je u pomoć došla izjava Nemačkog šefa diplomatije da zvaničan Berlin hoće da pojača pritiske na preostalih pet članica da promene stav o Kosovu. U ovom trenutku svet nema jasne interese sem očuvanja mira – rekao je Miletić.









Kako kaže Lađević, oni ovakvim stavovima moraju da legalizuju svoju politiku devedesetih i oni nisu nacija koja radi danas jedno sutra drugo i guraće do kraja svoju politiku. Međutim, po njegovim rečima, Amerika je ključna.









– Nismo mi još u situaciji da dobijemo medijski rat. Ono što smo rekli malo su neka vrata odškrinuta ali svakako da se spoljna politika Srbije promenila zahvaljujući predsedniku Vučiću, i promenili su se neki odnosi sa različitim zemljama – rekao je Lađević.









 


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva