:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   22:08

0

184

Miler: "Turski tok" jedina alternativa

Miler je, nakon razgovora sa potpredsednikom EK zaduženim za energetsku uniju Marošem Šefkevičem, rekao da su evropski partneri obavešteni da ne postoje druge opcije i da sada od njih zavisi postavljanje neophodne infrastrukture, počevši od tursko-grčke granice.

"Naši partneri imaju, u najboljem slučaju, nekoliko godina da to izvedu. Raspored je veoma gust. Da bi se ispunili rokovi, rad na izgradnji novog ogranka gasovoda za EU treba da počne danas. U suprotnom, ove količine gasa mogu pronaći svoj put i do drugih tržišta", naveo je Miler.

Prema njegovim rečima, rizici u vezi sa transportom gasa kroz Ukrajinu ove zime ostaju zbog finansijskih ograničenja.

"Ukrajina nije uspela da kupi ruski gas u dovoljnim količinama u periodu novembar-decembar i u značajnoj meri je smanjila svoje rezerve u podzemnim skladištima", objasnio je Miler.

"Mi izgrađujemo svoju strategiju i buduće taktičke poteze, uzimajući u obzir planove EU da osnuje Energetsku uniju. Ovo predstavlja nove izazove i nove mogućnosti za nas. Nadamo se da nastanak Energetske unije neće nikako voditi smanjenju stabilnosti i bezbednosti zaliha energenata", poručio je Miler.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva