:

:

TV Most

Foto: youtube/screenshot

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

167

Milenković: Očekujemo otvaranje više poglavlja



"Bila bih iznenađena ako ne otvorimo nijedno (poglavlje) imajući u vidu koliko je posla urađeno. Pregovarački okvir EU za pregovore sa Srbijom navodi da među prvima moraju biti otvorena poglavlja 23, 24 i 35. Osim njih, u fokusu će biti i poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu", rekla je Milenković u intervjuu za "Danas".

Ona je takođe ukazala i da treba imati u vidu interne procedure u EU koje imaju svoju dinamiku, a koje, kako je objasnila, nekada znaju da bude sporije i dugotrajnije nego što bismo mi želeli.

"Još nemamo datum za narednu međuvladinu konferenciju, ali se nadamo da će se ona održati tokom ove godine, rekla je Milenković.

Na pitanje da li se to očekivanje može gledati kao podizanje optimizma ili je ono realno, ona ističe da je naše da budemo spremni i da sebi postavimo ciljeve.

"Moj utisak je da Vlada Srbije realno sagledava situaciju u pogledu otvaranja poglavlja i ne daje procene koje nisu u saglasnosti sa stvarnim stanjem stvari", ocenila je Milenković.

Upitana hoće li poslednji dogovor u Briselu biti dovoljan za otvaranje poglavlja 35 u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom ona je rekla da su prve reakcije na sporazum o pravosuđu koji je postignut u Briselu 9. februara veoma pozitivne.

"Imajući u vidu koliko posla je urađeno u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, očekujemo da ćemo vrlo brzo biti u prilici da krenemo sa procedurom unutar EU za otvaranje tog poglavlja", rekla je Milenković dodajući da je to poglavlje specifično kao i da primena dogovorenog iz dijaloga ne zavisi samo od nas nego i od Prištine.

Povodom insistiranja Nemačke na primeni sporazuma za otvaranje poglavlja Milenković kaže da je pravo svake države članice da insistira na ispunjavanju određenih kriterijuma, a na nama je da uradimo svoj deo posla i u kontekstu poglavlja 35 smatramo da na konstruktivan i dosledan način primenjujemo Briselski sporazum.

"U okviru tog sporazuma, za nas je sada najvažnije formiranje ZSO, koje je od ključnog značaja za naše građane na Kosovu i Metohiji", precizirala je ona i izrazila očekivanje da će eventualni novi dogovori u Briselu i formiranje ZSO omogućiti otvaranje poglavlja.

"Mislimo da su se stekli uslovi za pokretanje procedure za otvaranje poglavlja. Ako je problem bio u tome što dijaloga na najvišem političkom nivou nije bilo, zbog formiranja vlade u Prištini, sada tog problema nema. Ne samo što smo imali rundu već je ona bila i uspešna".

Na pitanje koje dokaze Srbija može da pruži EU da ne postoji cenzura medija, Milenković kaže da je EU pohvalila set medijskih zakona, a smatra i da ne bi bilo toliko reči o cenzuri da ona zaista postoji.

"Možemo očekivati preliminarnu ocenu te primene najkasnije u izveštaju o napretku za ovu godinu kao i eventualne preporuke za naredni period. Moj utisak za ovih nešto više od nedelju dana od povratka u Beograd je dosta se govori o slobodi medija, što je dobro, ali teško da možete da govorite o cenzuri kada se o tome u javnosti razgovara", zaključila je Milenković.

Izvor: Tanjug, Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva