:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2016   12:05

0

164

MIJ: U treću deceniju s novim imenom i koncepcijom

Direktorka MIJ-a Neda Knežević se u prigodnom govoru osvrnula na rad i istorijat Muzeja, istakavši da on dve decenije čuva, proučava i na inovativan način interpretira kulturnu baštinu Jugoslavije i predstavlja mesto otvorenog dijaloga.

Knežević je rekla da se trenutno nalaze u drugoj fazi strateške promene koju su započeli 2014. godine, a koju su nazvali razvoj i postizanje izvrsnosti.

"Kroz svoje brojne programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i negujemo kulturu sećanja na razvoj jugoslovenske ideje, počev od njene pojave u 19. veku, preko njenih otelotvorenja do kojih dolazi u 20. veku - Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, do socijalističke Jugoslavije", naglasila je ona.

Knežević je rekla da svoje aktivnosti sve više usmeravaju ka temama i periodima koji su do sada bili malo zapostavljeni, pre svega zbog specifičnosti fonda koji neuporedivo bolje dokumentuje period socijalističke Jugoslavije.

Ona je istakla da snaga Muzeja leži u njegovim resursima - fondu koji obuhvata više od 75.000 predmeta, bogatoj foto-kolekciji od blizu milion fotografskih snimaka čija je digitalizacija strateška oblast MIJ-a, jedinstvenom kompleksu koji se prostire na 3,2 hektara, ali i u više od 120.000 posetilaca godišnje, čiji se broj stalno povećava.

Knežević je kazala da svojim radom nastavljaju tradiciju ustanova Muzeja 25. maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim je spajanjem oformljen MIJ 1996. godine da bi u aprilu ove odlukom Vlade Republike Srbije njegovo ime promenjeno u Muzej Jugoslavije, Beograd.

"Inicijativa o promeni imena predstavlja težnju da se delokrug istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo", objasnila je Knežević i dodala da je autor novog vizuelnog identiteta Muzeja dizajner Slavimir Stojanović.

Kratki filmovi Snežane Škundrić prikazali su večeras posetiocima pomenute zapostavljene teme i deo bogate kolekcije fotografija, predstavljen je i kratak istorijat MIJ-a, nakon čega je dodeljena 31 zahvalnica Muzeja.

Zahvalnice su dodeljene Ministarstvu odbrane (primio je ministar Zoran Đorđević), Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradu Beogradu, Narodnoj biblioteci Srbije, Jugoslovenskoj kinoteci, mnogobrojnim muzejima i fakultetima sa kojima MIJ sarađuje, Balkanskom fondu za demokratiju, Opštini Savski venac, Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, RTS-a, Slavimiru Stojanoviću i Tatjani Kragujević.

U ime dobitnika obratila se Tatjana Kragujević, koja je Muzeju predala bogatu kolekciju fotografija svog oca Stevana Kragujevića.

Ona je ukazala na visoku stručnost, veliki entuzijazam, inventivnost i kreativnost zaposlenih u MIJ-u, koji čine "taj muzej kompetitivnim danas".

Tokom dana u Muzeju je organizovamn specijalan program za publiku, koja je na izložbu jednog predmeta za jedan dan pod nazivom "Trčanje kroz vreme", mogla premijerno da pogleda jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom 17. rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije.

Ta štefeta na simboličan način povezuje Kraljevinu Jugoslaviju, socijalističku Jugoslaviju i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Zainteresovani su mogli i putem uživo prenosa na Fejsbuku da čuju zanimljive priče o predmetima izloženim na postavci "Otvaramo depo".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva