:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 13, 2015   12:05

0

118

Mihajlović:Zakon o konverziji otkočiće investicije

U izjavi Tanjugu uoči rasprave o tom zakonu u Skupštini Srbije, Mihajlović je istakla da je ovaj propis još jedan dokaz da Vlada čini sve da stvori što bolje uslove i što bolji ambijent za investiranje.

Prema njenim rečima, zakon je pre svega namenjen investitorima koji su dolazili do građevinskog zemljišta u postupcima stečaja i privatizacije kao i na “sve druge načine koji nisu rešeni do sada”.

“Oni su postajali vlasnici, ali su imali samo pravo korišnjeća i normalno da nisu bili zainteresovani da dalje grade na tom prostoru. Sada će moći da grade i to je taj dodatak koji nam je falio kada govorimo o ambijentu poslovanja”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, predlog zakona je u skladu sa Ustavom, a predviđeno je da se konverzija radi uz naknadu koja će se određivati na osnovu tržišne vrednosti.

Naknada će, dodala je, moći da bude umanjena ukoliko se investitori nalaze u lokalnim samoupravama koje spadaju u devastirana područja.

Mihajlović, koja će danas obrazložiti zakon u svojstvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavila je da će Vlada u narednih 20 dana doneti uredbu kojom će definisati kako je i gde moguće umanjti naknadu.

“Očekujem da ćemo konačno rešiti to pitanje i omogućiti da se u Srbiji gradi”, poručila je Mihajlović.

Ulagači će, ukoliko poslanici usvoje taj propis, moći da se šire, a to je interes Vlade Srbije, dodala je ona.

“Naš interes je da investitori, domaći i strani, koji su privatizovali firme u prethodnom periodu počnu da grade na tim svojim prostorima”, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetiila da 2009. godine nije moglo da se konvertuje pravo korišćenja u pravo svojine za sve one koji su stekli građevinsko zemljište kroz privatizaciju ili stečaj, što je, kako je rekla, direktno uticalo na smanjenje investicija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva