:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 07, 2015   12:05

0

152

Mihajlović:Podižemo građevinsku operativu na noge

Mihajlović je čestitajući Dan građevinara, najavila da će do kraja godine biti donet novi Zakon o komunalnim delatnostima i sledeće godine novi Zakon o o građevinarstvu.

Građevinari su obeležili svoj praznik u kulturno-sportskom centu Rad u veseloj atmosferi uz tradicionalne pesme i folklor, a Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala je ministarki uručio Osmoavgustovsku nagradu za sveukupan doprinos Ministarstva razvoju te privredne grane.

"Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu koja jeste loša i tačno je da je oko 20 odsto manje zaposlenih u građevinarstvu, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da građevinari i Ministarstvo samo zajedničkim naporima mogu da dovedu do boljeg stanja.

Prema podacima Sindikata, pre svetske krize u 2007. godini u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

Mihajlović je poručila da je njen zadatak kao ministarke građevinarstva da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge i dodala da je država obezbedila projekte i novac.

Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinastvom uspešniji dani i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.

Mihajlović je kazala da je jedan od priorioteta tog ministarstva da se obezbedi takav zakonodavni okvir da domaće firme dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, odnosno da ne budu stalno "sa strane", kao što je to bilo prethodnih godina.

"Sada moramo da se udružimo ka zajedničkom cilju", poručila je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva