:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2017   12:05

0

186

Mihajlovićeva: Unaprediti saradnju Srbije i Brazila

To je zaključak današnjeg sastanka potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa članom Komisije brazilskog Senata za građevinarstvo i infrastrukturu i parlamentarne grupe prijateljstva Brazil–Srbija senatorom Eliom Žozeom da Silva Limom.

Na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorka Brazila u Srbiji, Izabel Kristina de Azevedo Hejvaert, Mihajlovićeva je prihvatila predlog brazilskog senatora da se u narednom periodu organizuje poseta srpskih firmi i stručnjaka Brazilu, gde bi u okviru brazilskog Senata bila održana radionica posvećena razmeni iskustava u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike.

"Srbija i Brazil imaju priliku da dodatno unaprede bilateralnu saradnju, i kroz razmenu iskustava, ali i tako što će iz zajedničkih aktivnosti proizvesti što više konkretnih rezultata", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je rekla da je Vlada Srbije zahvalna Brazilu što ova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, kao i na tome što je glasala protiv prijema Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (84, Unesko).

"Cilj Vlade je da Srbija postane nezaobilazan infrastrukturni koridor i zato intenzivno radimo na infrastrukturnom povezivanju sa susedima", rekla je potpredsednica vlade i kao najznačajnije projekte izdvojila završetak drumskog Koridora 10, modernizaciju železnice i izgradnju brze pruge Beograd–Budimpešta.

Senator Elio Žoze da Silva Lima rekao je da Srbija i Brazil imaju sličnosti u infrastrukturnim potrebama, posebno u oblasti saobraćaja i energetike, gde bi razmena iskustava pomogla bližem povezivanju dve zemlje.

"Na primer, Brazil je značajno napredovao u korišćenju potencijala biomase, u čemu imamo značajno iskustvo, a zainteresovani smo za iskustva koja Srbija može da ponudi u razvoju železnice, vodnom transportu, kao i javnom saobraćaju", rekao je on.

Senator je ocenio da je Srbiji i Brazilu zajedničko i to što obe vlade pridaju veliki značaj unapređenju rodne ravnopravnosti, i dodao da je to osnova za još bolju saradnju dve zemlje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva