:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2017   12:05

0

149

Mihajlovićeva: Ima napretka,ali Srbija još nije rodno ravnopravna


Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost učestvovala je na konferenciji "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou" a, kako je novinarima rekla, na državnom nivou je napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.



"Od oko 160 lokalnih samouprava, samo je 10 gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno", rekla je Mihajlović i dodala je da svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i dužna da ima Savet za rodnu ravnopravnost.


Taj Savet treba da , kako je rekla, sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.



Na državnom nivou, kaže Mihajlović, čeka se Zakon o rodnoj ravnopravnosti a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači, da će svako ministarstvo voditi računa ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene.



Srbija u ovoj oblasti ima još dobrih rezultata, kako je navela, od četiri lokalne samouprave koje su u poslednje četiri godine potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, sad ih u Srbiji ima 46.



Srbije je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović.



Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija je na više nivou od nekih zemalja regiona, ali one oblasti u kojima ima mesta za napredak jesu tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou.



Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da njegova zemlja "drži visoku cenu" kada se radi o rodnoj ravnopravnosti, te da zato švajcarska vlada podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost. Zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodnih saveta u 34 opštine u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.



Švajcarska će nastaviti da podržava Srbiju i naša vlada na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet, a naredne četiri godine ostaćemo među top tri najveća donatora, a rodna ravnopravnost ima posebno mesto u našim naporima.



Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost ministarki Mihajlović na trudu koji ulaže i dodao da je važno da se u Srbiji "sedne i razgovara" jer je "svi moraju imati ista prava - i žene i muškarci".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva