:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2015   13:25

0

137

MIhajlović, Sertić, Kirbi: Srbija kao Holivud

Mihajlović je o podsticajima filmskoj industriji u Vladi Srbije razgovara sa ambasadrom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem i poznatim producentom Stivenom Šapirom i na tom sastanku, kojem je prisustvovao i Sertić.

Tom prilikom je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, istaknut značaj podsticaja za snimanje filmova u našoj zemlji.

"Procene kažu da na svakih jedan evro podsticaja dobijamo 5,32 evra investicija u filmskoj industriji", navela je Mihajlović nakon sastanka ističući da će podsticaji za kinematografiju otvoriti nova radna mesta.

Ona je kazala da je, na primer, Mađarska prošle godine dobila 120 miliona evra direktnih investicija zato što su se tamo snimali filmovi na osnovu podsticaja.

"Srbija ima nekoliko fantastičnih studija, može da ispuni zahteve koji se traže. Srbija, takođe, ima domaće producentske kuće koje su raspoložene da učestvuju u tom poslu i očekujemo da, ako uredba zaživi, u naredne dve do tri godine da zaradimo najmanje 50 miliona evra samo od snimanja filmova, što nije malo", naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, već duže vreme Filmska asocijacija Srbije razgovara sa Vladom Srbije kako da se u skladu sa zakonom koji već imamo omoguće podzakonskim aktima subvencije za snimanje filmova u Srbiji i to ne samo za stranu već i domaću kinematografiju.

Ona je napomenula da su podsticaji predviđeni okolnim državama i da i Srbija to treba da radi.

Mihajlović kaže da te zemlje na taj način zapošljavaju svoju radnu snagu, razvijaju mala i srednja preduzeća, podižu turizam i razvijaju prateće delatnosti.

"Srbija iako ima taj zakon nije o podsticajima kinematografiji do sada brinula", ističe ona.

Sertić je kazao da bi ta uredba trebalo da bude završena i usvojena u naredne dve do tri nedelje, kao i da je njen nacrt već gotov i da će zajedno sa njom biti usvojen i pravilnik kako će biti sprovedena.

On je rekao da će biti predviđen i povraćaj PDV - a za strane kompanije, kao što je to predviđeno i za naše.

Sertić je objasnio da će za podsticaje biti predviđena budžetska sredstva u dogovoru sa Ministarstvom finansija, pošto moramo strogo da vodimo računa da ne prekršimo ono što je dogovoreno zbog očekivanog aranžaman sa MMF - om koji je važan za privredu Srbije.

"Da imamo kompanije koje snimaju u Srbiji i da postoji neki iznos od par miliona evra koji se godišnje ulaže kroz strane produkcije u Srbiji, ali nama je ideja da to bude daleko veći iznos. Država će dati podršku i domaćim i stranim kompanijama", poručio je Sertić.

Kako je naveo, procena je da bi u prve dve godine mogli da računamo na tri do pet puta više investicija u Srbiji u toj oblasti zahvaljujući podsticajima.

Sertić je istakao da je vlada posvećena investicijama i da je tu spada i kreativna industrija i kinematografija.

"Očekujem usaglašavanje cele vlade, to je ozbiljna stvar, tako ćemo promovisati Srbiju i kao turističku destinaicju, a podići ćemo i prateće delatnosti. Vi znate da je kreativna industrija jedan od glavnih motora razvoja u SAD i mnogim državama zapadne Evrope", dodao je Sertić.

Slavni producent Šapiro, koji je u Beogradu već snimio film "Novembar men", rekao je sve to izuzetna vest i dodao da je imao dobar razgovor sa predstavnicima srpske vlade o predviđenim olakšicama.

On je izrazio očekivanje da će nastaviti da snima filmove u Srbiji.

Šapiro je kazao da, na primer, Rumunija i Bugarska nemaju program olakšica, ali da imaj uvelike filmske studije, dok Hrvatska i Mađarska imaju olakšice.

On je izrazio uverenje da će Srbije, kada usvoji podzakonski akt o podsticaju kinematografiji, biti interesantna destinacija za snimanje filmova.

Kirbi je kazao da "svakako ne govorimo o tome da ćemo ovde stvarati novi Holivud na Dunavu", ali da će dolazak stranih producenata biti dobar za publicitet Srbije i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva