:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2017   12:05

0

200

Mihajlović: Rad sa mladima i negovanje kulture nenasilja


"Veoma me je uznemirio snimak vršnjačkog nasilja koji se dogodio nad devojčicom u Tehničkoj školi u Aranđelovcu. Taj čin ne samo da je nedopustiv, nego govori u prilog onome što stalno ponavljam - da bi stvarali nenasilno društvo, važno je da radimo sa najmlađima, da ih učimo koliko je nasilje štetno, da im govorimo rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju i čuvaju jedni druge", rekla je Zorana Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.




Mihajlovićeva je, u pisanoj izjavi, istakla i da ne možemo govoriti o suzbijanju nasilja nad ženama ako se u tu borbu ne uključi celo društvo - država, nevladin sektor, stručna javnost i mediji. 


"I što je najvažnije, moramo da radimo na prevenciji i moramo da pokažemo više empatije, tolerancije i brige za druge. Kao pojedinci, građanke i građani Srbije, ne smemo da okrećemo glavu pred tim", rekla je ona.



Mihajlovićeva je podsetila i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je Koordinaciono telo pripremilo stavlja veći akcenat na prevenciju nasilja i rad sa najmlađima.



"Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa uvođenje rodne ravnopravnosti i materije o rodno zasnovanom nasilju u obrazovani sistem. Moramo raditi više na prevenciji nasilja, a najdelotvorniji put je ako krenemo od najmlađih, od dečaka i devojčica. Nasilje se ne dešava nekom drugom, ono je svuda oko nas i ako se svi ne angažujemo biće ga još više. Zato je neophodno raditi sa decom još od vrtića, osnažiti porodična savetovališta, organizovati edukacije na lokalu, uključiti medije", izjavila je Mihajlovićeva.



Potpredsednica Vlade je istakla i da je važno da negujemo kulturu nenasilja u društvu.

"Bez promene razmišljanja i tradicionalnih obrazaca, bez tolerancije, ovaj problem ne možemo rešiti efikasno", zaključila je Mihajlovićeva.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva