:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2018   13:17

0

164

Mihajlović: Prugu kritikuju oni koji rade protiv interesa Srbije


"To je politika Đilasa i Jeremića koji su bili protiv mostova i izmeštanja stanica, protiv autoputeva...Setite se koliko je drvlja i kamenja bilo u Jeremićevim govorima protiv autoputa Mira Niš - Merdare - Pristina - luka. Ne razmišljajući šta to strateški znači za Srbiju. To nije iznenađenje za njih, oni jesu eskperti za sebe i svoje džepove, ali ne mogu i ne smeju da manipulišu", poručila je Mihajlović.



Ona je tako reagovala na jučerašnje saopštenje Narodne stranke Vuka Jeremića u kojem je zatražena ostavka ministarke Mihajlović zbog, kako su naveli, pogrešne realizacije pruge Beograd-Budimpešta.


Mihajlovićku je kritikovao potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, koji je u odborničkoj grupi Savez za Srbiju u Skupštini Beograda, na čijem čelu je Dragan Đilas. Jovanović je kritikovao ugovor o kreditu od 943 miliona evra za "samo 108 kilometara pruge između Novog Sada i Subotice.



Mihajlović je demantovala njihove tvrdnje da u ugovorima o zajedničkim projektima sa Kinom nema srpskih kompanija i radnika, naglasivši da je to laž.



Ona je istakla da naši ugovori sa Kinom predviđaju 49 do 50 odsto učešće srpskih kompanija i radnika, kao i da se naše kompanije angažuju i u preostalih 50 odsto posla.



Mihajlović je podsetila da je investiciona vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji 16 milijardi evra ističući da to nikada nije bilo u prethodnih dvadesetak godina, kao i da se pokreće i novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra.



Poručila je da oni koji su protiv ulaganja i modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, koja se nalazi na evropskom Koridoru 10, rade protiv interesa Srbije.



"Nema važnijeg koridora za ovaj deo Evrope i Srbiju od Koridora 10", naglasila je Mihajlović.



Rekla je da zahvaljujući izgradnji autoputa na Koridoru 10 sada imamo godišnje 20 miliona automobila više, kao i da bi trebalo isto tako da podignemo i železnički Koridor 10 radi većeg železničkog transporta.



"Jer, ako mi to ne budemo uradili neke druge države pored nas hoće i sav prevoz i kargo će otići preko nekih drugih država. Zašto to Srbija ne bi radila kada smo tranzitna zemlja", naglasila je Mihajlović.



Mihajlović je rekla da sve što se u Srbiji izgradilo prethodnih godina jeste delo srpskih kompanija, kao i da su pre vlade Aleksandra Vučića na Koridoru 10 glavni izvođači bile sve strane kompanije.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva