:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2017   12:05

0

159

Mihajlović: Od novembra modernizacija pruge Beograd-Budimpešta

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla i da će u Budimpešti za dva dana razgovarati predstavnici Srbije, Mađarske i Kine o daljim koracima u realizaciji projekta pruge Beograd-Budimpešta.

Mihajlović je posle sastanka s kineskom delegacijom o realizaciji ekonomskih projekata u Srbiji rekla da se očekuje da pruga Beograd-Budimpešta bude glavna izvozna ruta za Srbiju ka državama Evropske Unije.

- Tražićemo način kako da rekonstruišemo i prugu južno od Beograda kako bi se Srbija povezala s prugom koja vodi do Pirejske luke - rekla jer ona.

Dodala je da se sa kineskom delegacijom razgovaralo i o izgradnji saobraćajne deonice Preljina Požega, na koridoru 11.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine Li Mančang, koji je rekao da će kineske kompanije u narednih nekoliko godina realizovati više velikih projekata u Srbije.

Kada modernizacija pruge Beograd-Budumpešta bude završena, očekuje se da se dužina putovanja sa sedam do osam sati skrati na četiri, rekla je ministarka.

Zorana Mihajlović je polovinom maja u Pekingu sa kineskom Eksim bankom potpisala sporazum o zajmu ;kojim će biti finansirana rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte.Preferencijalni zajam odnosi se na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i vredan je 297,6 miliona dolara.

Odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Ovo će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da se kreću brzinom do 200 km na sat.

Dogovoreno je i finansiranje autoputa od Preljine do Požege, a potpisivanje tog ugovora očekuje se u novembru u Budimpešti na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva