:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2017   12:05

0

145

Mihajlović o poseti Vučića SA: Imamo zajedničke interese

"I u Beogradu sam tu posetu, pre polaska u Sarajevo, nazvala posetom budućnosti zato što su naši odnosi bili opterećeni mnogim stvarima. Potpuno je razumljivo da ti odnosi budu opterećeni zbog svega onoga što smo proživeli kao narodi u prethodne dve-tri decenije. Mislim da je to ono o čemu uvek treba da vodimo računa i poštujemo, ali postoje i stvari o kojima moramo zajedno da se dogovaramo", rekla je ona u intervjuu za Al Džaziru.

Kako kaže, veoma je važno u odnosu Srba i Bošnjaka da kažemo kako nam je stalo, da hoćemo da imamo i dobru saradnju, da hoćemo da napravimo određene korake.

"Vrlo su važni koraci koji se tiču ekonomije i boljeg života, jer nema čoveka u regionu koji ne želi da živi bolje, a da bi se živelo bolje mora da postoji onaj minimum političkih zajedničkih interesa u kojima ceo region bude stabilan", kaže ona.

Na pitanje da li je Republika Srpska i odnosi koje Srbija ima sa RS zapravo kamen spoticanja u odnosu Beograda i Sarajeva Mihajlovićeva odgovora da ne bi mogla ni za koga da kaže ni u u jednom projektu da može da bude kamen spoticanja.

"Svako od nas, svako od partnera, svaki entitet BiH i Srbija kao centralni igrač na Balkanu, mora da vodi računa o odnosima u regionu. Niko od nas nije kamen spoticanja, nego samo mogućnost da zajedničkim radom dođemo do boljeg rezultata", kaže ona.

U svakom od projekata, ako je reč o infrastrukturnom ili energetskom povezivanju, možemo da nađemo kamene spoticanja ako ih tražimo, ali ako hoćemo da razmišljamo kako je ovo poseta budućnosti, onda treba da kamen spoticanja stavimo sa strane i vidimo šta je zajedničko za sve nas, dodala je ona.

"Zajedničko nam je da napravimo put, da imamo prugu, da se povežemo energetski, da pre svega ljudi žive bolje", ističe Mihajlovićeva.

Na pitanje da li neko iz Beograda može da savetuje predsednika RS Milorada Dodika da nekada "povuče ručnu" u svojim izjavama, Mihajlovićeva primećuje da joj se čini da se stalno govori o RS kao nekome ko pravi opstrukciju, ali dodaje da problema ima i sa strane Federacije BiH.

Dodaje da niko ne treba niti ima razloga da se plaši najavljene Deklaracije o očuvanju srpskog naroda.

"Hajde da malo više pokažemo dobre volje i malo želje da napravimo nešto drugačije, nešto bolje nego kako smo se u prošlosti ponašali. Hajde da poštujemo prošlost i sve što je bilo, ali i da mislimo o budućnosti - ne o našoj deci, nego o generacijama koje će u nekom momentu pričati o nama i ko je kakav iskorak napravio na ovim prostorima", izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da i retoriku prema svim susednim zemljama treba usmeriti ka budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva