:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2017   12:05

0

126

Mihajlović: Koridor 10 do kraja godine

"Vladi Srbije je u interesu da kraj godine bude kraj završetka Koridora 10.Smatramo da je moguće završiti posao. Ako je potrebno da se neke firme dodatno uključe Ministarstvo nema ništa protiv toga i to ćemo prihvatiti", rekla je Mihajlović novinarima uoči početka Međunarodnog foruma "Koridori – razvojna šansa Srbije i regiona", u hotelu "Zira".

Ona je dodala da bi taj rok mogao da bude produžen kada je u pitanju obilaznica oko Dimitrovgrada i deo oko Grdeličke klisure.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva navela je da će se na samitu premijera Zapadnog Balkana u Trstu 12. jula razgovrati o finansiranju regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i da Srbija želi da se auto-putem poveže sa Sarajevom i Prištinom.

"Srbija želi da bude isprepletana auto-putevima, jer svaka vrsta povezivanja Srbiji može da donese napredak", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da ceo region može da se ekonomski razvije ukoliko bude imao dobru trasportnu infrastrukturu.

Mihajlovićeva je navela da će u novembru biti završena gradnja mosta preko Drine Ljubovija-Bratunac, da će tu biti jedan granični prelaz, kao i da će u narednih godinu i po dana početi rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza sa BiH.

"Pola će oni finansirati, a pola mi", dodala je Mihajlovićeva.

Ministarka je naglasila da Srbija u poslednjem periodu dosta radi na stabilnosti u regionu i povezivanju.

"Ovaj region je prolazio težak period, ali zajedičkim povezivanjem možemo da napravimo rezultate", navela je Mihajlovićeva i podsetila da je Berlinski proces započeo tu saradnju.

Mihajlovićeva je naglasila da treba smanjiti carinske barijere i procedure sa susednim zemljama kako bi se samnjilo čekenje na granici, jer to usporava trgovinsku razmenu.

"Naši odnosi sa BiH su veoma intenzivne odnosi, odluka Srbije je jasna – želimo da gradimo auto-put ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu. Mi nemamo protiv da se ponudi nekoliko varinajti pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija", naglasila je Mihajlovićeva.

Ukazala je da je za Srbiju veoma važna i izgradnja auto-puta Niš-Priština koji se već zove "Auto-put mira", a za koji se završava projektna dokumentacija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva