:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 08, 2015   12:05

0

135

Mihajlović: Gradimo za buduće generacije

Mihajlović je tim povodom najavila da će Koridor 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od skoro 105 kilometara, biti završen do sredine 2017. godine u punom profilu autoputa.

"Mi zaista imamo ogromnu odgovornost da izgradimo auto puteve ne samo za ove generacije, već i buduće", rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska radova na delu od Obrenovca do Uba, zajedno sa direktorom "Koridora Srbije" Dmitrom Đurovićem i v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoranom Drobnjakom.

Ona je podsetila da glavni izvođač radova na te dve deonice, kineska kompanija Šandong hajspid grupa, dodajući da će deonica od Ljiga do Preljine, na kojoj je angažovana azerbejdžanska firma Azvirt, biti završena najkasnije do avgusta 2016. godine.

"Završili smo prošle godine deonicu Ub- Lajkovac (84, na kojoj su radile domaće firme), koja ide iz njive u njivu i sada završavamo autoput napred i nazad od Uba i Lajkovca," rekla je Mihajlović.

Na pitanje novinara kako će se graditi deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine ka Crnoj Gori, Mihajlović je rekla da se još pregovara o tome, koji će model finansiranja biti najbolji za državu, odnosno da li će se graditi koncesiono ili kreditima.

Mihajlović je rekla da se za deonicu od Beograda do Obrenovca razgovora sa paratnerima iz Azerbejdžana i da bi u narednih 1,5 meseci, mogli da budu pozanti rezultati razgovara.

"Koridor 11 je značajan za regionalo povezivanje Srbije jer će povezati veliki broj gradova u Srbiji", istakla je Mihajlović.

Ambasador Kine Li Mančang je rekao da će kineska kompanija ispuniti rok, koji je predviđen ugovorom i zahvalio vladi Srbije i Ministarstvu građevine na dobroj saradnji.

On je podsetio da je kineska kompanija tačno pre godinu dana, na dan građevinara Srbije počela da gradi autoput, na deonicama Obrenovac- Ub i Lajkovac- Ljig.

Mihajlović je nakon toga obišla i deonicu LJig-Preljina, a tom prilikom je rekla da je od predviđenih 40 kilometara auto puta, koji će biti izgrađen u punom profilu, odnosno imaće šest traka, asfaltirano 26 kilometara.

"Ono što radimo, gradimo i stvaramo predstavlja nas, ovu vladu i Ministarstvo građevine", poručila je Mihajlović radnicima.

Mihajlović je poručila da je cilj Ministarstva da domaće firme budu glavni izvođači radova i najavila da će za deonicu na jugu Srbije, Srpska Kuća-Levosoje, u dužini od osam kilometara, za nekoliko dana biti zvanično objavljeno da je konzorcijum domaćih kompanija dobio posao i da će sa njim biti zaključen ugovor.

"To će biti prva deonica na Koridoru 10 koji rade domaće kompanije kao glavni izvođači", rekla je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da je u toku javni poziv za izgradnju mosta preko Drine, između LJubovije i Bratunca, i pozvala domaće firme da se udruže i dobiju i taj posao.

Naglasila je da su domaće firme sposobne i kvalitetne da rade te poslove, a rekla je i da će ove godine biti obnovljeno oko 150 kilometara puta, na šta će biti potrošeno 60 miliona evra i da će taj posao takođe raditi domaće firme.

"Ko ne bude radio u roku, budite sigurni da će biti sklonjen i to se odnosi na sve. Za kašnjenje koje bude duže od mesec i po, dva, a da nije obrazloženo, ugovor će biti raskinut", rekla je Mihajlović.

Na pitanje kada će konačno doći do spajanja preduzeća "Koridori Srbije" i "Putevi Srbije", Mihajlović je rekla da će do tog spajanja doći i da je Ministarstvo sa svoje strane uradilo sve što je bilo potrebno za to.

Ona je, ipak, dodala da je njoj važno da građevinska sezona ide svojim tokom.

Đurović je rekao da će nedaleko od Ljiga, kod sela Dići, biti napravljena mini petlja, koja će omogućiti da se tih 40 kilometara, od Ljiga do Preljine, pusti u saobraćaj i pre završetka deonica koje grade Kinezi.

"Ne smemo da dozvolimo da auto put od Ljiga do Preljine ne bude pušten u saobraćaj i za nas je važno da tih 40 kilometara bude u saobraćaju pre 25. avgusta 2016. godine, a kompletna deonica Obrenovac-Preljina, kao što je ministarka rekla, polovinom 2017. godine", rekao je Đurović.

Radovi na izgradnji te dve deonice se finansiraju uz pomoć kredita kineske Eksim banke u vrednosti od 301 milion dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 32,7 miliona dolara.

Te dve deonice su ukupno duge oko 50 kilometara. Deonica Ljig-Preljina se finansira azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra, a Srbija je izdvojila osam miliona evra za taj projekat.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva