:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2018   18:12

0

109

Mihajlović: Brza pruga do Mađarske biće završena za tri godine

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva je rekla da će na sedmom samitu šefova Vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji potpisati komercijalni ugovor vredan 943 miliona evra za rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju još jednog za brzu prugu između Novog Sada i granice sa Mađarskom.
Zorana Mihajlović je najavila i da će radovi početi najkasnije do 1. marta.
 
Ugovor će biti potpisan sa konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna rejlvej internešenel" (84, China Railway International) i "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" (84, China Communications Construction Company - CHCH) i "Infrastrukturom železnice Srbije".
 
"To je trenutno najveći ugovor koji se ovde potpisuje. Očekujemo da se nakon potpisivanja u narednih nekoliko meseci završi ugovor o finansiranju i da imamo kredit sa kineske strane, pošto već imamo odobrenje, ali se mora završiti da administracija", navela je ministarka.
 
Mihajlovićeva je rekla da svakako sledeće godine treba da počne da se radi treća deonica, s obzirom na to da je Srbija pripremila sve što je potrebno za tu deonicu.
 
Memorandum za rekonstrukciju dela pruge između Beograda i Niša
 
"Potpisujem i važan memorandum u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukcije dela pruge na železničkom Koridoru 10 koji nije modernizovan, između Beograda i Niša", navela je Mihajlovićeva.
 
Ona će sa kineskom kompanijom "Čajna roud end bridž korporejšn" potpisati i Memorandum o saradnji na projektima rekonstrukcije deonica na Koridoru 10 na pruzi Beograd-Niš-Preševo-Makedonija.
 
Podseća da su u toku radovi na dve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta: Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad, kao i da se radi modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.
 
Dodaje da je ostao deo Koridora 10 vredan oko 600 miliona evra koji treba rekonstruisati da bi se teretni železnički saobraćaj vratio na Koridor 10 u Srbiji.
 
Mihajlovićeva je rekla da Mađarska tek sada raspisuje tender za svoju deonicu i da sa njihove strane radovi tek treba da počnu naredne godine.
 
Ministarska će u okviru samita u ime Vlade Srbije potpisati i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine o zajedničkoj podršci izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva