:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

143

Mihajlović: Aranžman MMF-a vrsta sigurnosti

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da aranžman sa MMF-om predstavlja jednu vrstu sigurnosti, jer je reč o 1,2 milijarde evra.

Aranžman znači priznanje za reforme koje Vlada Srbije sprovodi, koje se tiču pre svega ušteda, restrukturiranja preduzeća i smanjivanja javne administracije, istakao je Mihajlović.

Mihajlović je ukazao da je to krupan proces koji uključuje donošenje novih zakona, kako bi se popravio ekonomski ambijent i ozdravila srpska ekonomija.

On je podsetio da je srpska ekonomija narušavana još od vremena sankcija, preko bombardovanja do u mnogim slučajevima kriminogenih privatizacija preduzeća.
"Posao Vlade Srbije je da napravi dobar ambijent, da skrati proces otvaranja preduzeća, da olakša administrativne poslove koje treba obaviti da bi strani investitor mogao što pre da dođe do cilja i da na neki način time zapravo pomogne otvaranje novih radnih mesta i da poboljša ekonomsku sliku u Srbiji", dodao je Mihajlović.

Na pitanje o usvajanju rezolucije spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta o Srbiji, koja se odnosi na otvaranje pregovaračkih procesa u evrointegracijama, gde su od 222 amandmana 25 podneli hrvatski poslanici, Mihajlović je odgovorio da su se ti amandmani odnosili na manjine i neka nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske.

On je dodao da je evropski parlament doneo čistu odluku, a da Srbija insistira na odličnim odnosima sa susedima i da mnoga pokrenuta pitanja mogu da se reše na bilateralnom nivou između Srbije i Hrvatske.

Mihajlović je rekao da nema informaciju koju su preneli pojedini mediji da bi "na jesen Srbiju mogli da posete predsednik SAD Barak Obama ili papa" i da je "to u ovom trenutku na nivou spekulacija", a da bi bilo dobro da "dođu obojica", jer je interes Srbije da ima dobre odnose i prijatelje svuda u svetu.

Direktor vladine Kancelarije za odnose sa medijima je ukazao da proces otvaranja specijalnog suda za ratne zločine, kada je u pitanju Kosovo, nailazi na snažne otpore u kosovskoj, pokrajinskoj vlasti.

Mihajlović je istakao da bi sutra u Prištini trebalo da bude predstavljen izveštaj i analiza grupe koju je formirala kosovska vlada i predsednica Kosova, a koji je, prema njegovim informacijama, "još jedna brana formiranju tog specijalnog suda".

"Logično je da se Tači i njegove starešine protive formiranju tog suda, jer će se verovatno čitav taj establišment kosovski koji je učestvovao, naći pod istragom tog suda", rekao je Mihajlović.

On je dodao da će taj sud biti formiran i raditi verovatno u Holandiji, iako kosovske vlasti nastoje da taj sud na neki način bude kosovski, a ne međunarodni sud.

Mihajlović je podsetio da do sada nije bilo nijedne ozbiljne presude za ratne zločine kada su u pitanju Albanci, odnosno zločini protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva