:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2015   12:05

0

120

Migrantska kriza u Kaleu evropski problem

"Mnogi migranti koji u Kaleu pokušavaju da tunelom ispod Lamanša dođu do Britanije su prvo prošli kroz Italiju, Grčku i druge zemlje", istakli su Mej i Kaznev u zajedničkom saopštenju za štampu, a preneo britanski Bi-Bi-Si.

"Zato tražimo od drugih članica Evropske unije i od EU u celini da se pozabave samim uzrokom ove krize", rekli su britanski i francuski ministri, predloživši da bi dugoročno rešenje problema bilo da se potencijalni migranti uvere da "evropske ulice nisu popločane zlatom".

Mej i Kaznev su istakli da su njihove zemlje posvećene rešenju tog problema zajedničkim snagama i da su povećale bezbednost kako bi sprečile dalje pokušaje očajnih migranata da ilegalno stignu u Britaniju tunelom ispod Lamanša, što je rizičan poduhvat koji je "prouzrokovao mnoge ozbiljne povrede i nažalost smrtne slučajeve".

"Razrešenje ove situacije predstavlja apsolutan prioritet za britansku i francusku vladu. Posvećeni smo i odlučni da to rešimo i to zajedno", rekli su Kaznev i Mej u saopštenju objavljenom u francuskom listu žurnal di dimanš i britanskom Telegrafu.

Na stotine migranata pokušalo je poslednjih nedelja da probije ogradu i uđe u Evrotunel, kako bi se u njemu ilegalno ukrcalo na voz ili kamion koji putuju za Britaniju. Najmanje deset migranata je izgubilo život u takvim pokušajima od početka juna.

Kaznev se u utorak 28. jula sastao sa Terezom mej u Londonu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi, koja predstavlja veliki problem u odnosima Francuske i Britanije poslednjih godina, ali je u poslednje vreme dobila na intenzitetu zbog ogromnog broja migranata koji pokušavaju da pređu Sredozemlje i dokopaju se Evrope.

Britanska vlada je početkom nedelje izdvojila deset miliona evra za ojačanje ograde oko terminala Evrotunela u gradu Kokel, u blizini Kalea.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva