:

:

TV Most

Foto: n1.info.com

clock

Jun 25, 2015   12:05

0

191

Migranti i dalje dolaze u Preševo

"Prošle godine smo ovde na prelazu Preševo imali 320 lica koja su zatražila azil a od početka ove godine taj broj je oko 5.000 lica - kontrole smo pojačali ne samo ovde na prelazu već i duž granice sa Makedonijom", kaže Jović.


Migranti koji preko dana čekaju u atarima makedonskih sela, granicu prelaze uglavnom noću i sami se prijavljuju najbližoj stanici policije, kažu meštani.


Meštani pograničnih sela kažu da im pomažu koliko mogu a pored njih sve vreme na terenu su aktivisti Crvenog krsta u Preševu.


"Sada imamo dovoljno hrane za narednih pet do sedam dana - bio je problem jedan dan pred kraj prošle nedelje ali sad smo dobili nove zalihe iz Beograda i od donatora", objašnjava sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Halimi.


Migranti koji dođu u Preševo uglavnom se okupljaju oko policijske stanice blizu centra ali je u toku i renoviranje fabričkog restorana nekadašnje duvanske industrije gde će biti orvoren zvanični prihvatni centar.

Kako je tokom posete Preševu najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, prihvatni centar će početi sa radom najkasnije za deset dana i tu će migranti moći da dobiju privremeni smeštaj, hranu i medicinsku pomoć.


Preševo je danas obišla i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koaj je posle razgovara sa migrantima ocenila da ti ljudi nisu izloženi ni jednom od vidova diskriminacije.


Ona je rekla Tanjugu, pozivajući se na razgovore sa samim migrantima, predstavncima lokalog Crvenog krsta i drugih službi, da su svi oni ukazali i da lokalno stanovništvo, posebno zenama i deci pomaže na razne načine.


Preševo je 22. juna obišao i ministar odbrane Bratislav Gašić koji je tada istakao da Vlada Srbije s posebnom pažnjom prati problem sa migrantima.


Od tog dana u Preševu su pripadnici niške Vojne bolnice organizovala punkt za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.


Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009.godine ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva