:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

114

Migracije su globalni problem,potrebna je saradnja

On je, otvarajući seminar "Izgradnja poverenja na Korejskom poluostrvu i na Balkanu - u potrazi za novim pristupom i Helsinški proces", istakao da se pred nama odvija masovna migracija ljudi koji traže utočište od rata, stradanja i bede, te da problem migracija, pored transnacionalnih i globalnih pretnji poput terorizma, organizovanog kriminala i klimatskih promena, postaje globalno pitanje.

"Rešavanje ovih složenih problema, koji su često međusobno povezani, zahteva saradnju - uključujući i naše azijske i mediteranske partnere. Zbog toga je OEBS-ov koncept sveobuhvatne bezbednosti važniji nego ikad", poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je ukazao da Srbija ove godine predsedava OEBS-u u uslovima najveće krize od završetka Drugog svetskog rata - krize u Ukrajini, a da se istovremeno srpsko predsedavanje odvija u godini kada se obeležava 40-godišnjica od potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija.

Prema Dačićevim rečima, OEBS je na Zapadnom Balkanu igrao značajnu ulogu u pružanju podrške sveobuhvatnim reformama, kao i procesu pomirenja i saradnje u regionu.

"Zato je jedan od najvažnijih prioriteta našeg predsedavanja OEBS-u jačanje regionalne saradnje i unapređenje procesa pomirenja", zaključio je Dačić.

Seminar, koji se održava u beogradskom hotelu "Kraun Plaza", organizuje Ambasada Republike Koreje zajedno sa nevladinom organizacijom "Most Istok-Zapad" (East-West Bridge) iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Među glavnim govornicima su bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Koreje ÄŒon Jung Vu, ambasador te zemlje u Srbiji Li Dohun i predsednik organizacije "Most Istok-Zapad" Jovan Kovačić.

Glavne teme skupa su inicijativa za mir i saradnju u Istočnoj Aziji, izgradnja i jačanje poverenja, unapređenje regionalne saradnje i uloga koju OEBS ima u tom procesu.

Cillj seminara je da razmotri aktuelno stanje i nove pristupe u izgradnji poverenja na Korejskom poluostrvu i u regionu Balkana kroz razmenu iskustava i konkretnih politika, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva