:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

112

Mičel u Skoplju: Vrata NATO-a ostaju otvorena za Makedoniju


Mičel je poručio da SAD podržavaju Skoplje i Atinu u pronalasku zajedničkog rešenja po pitanju novog imena Makedonije.


"To nije odluka koju ćemo učiniti za vas ili za Grčku. Vrata NATO za članstvo Makedonije ostaju otvorena", poručio je zvaničnik Stejt departmenta na zajedničkoj konferenciji za novinare.


Zaev je rekao da Makedonija očekuje da u aprilu dobije preporuku za početak pregovora sa EU, a u junu i utvrđivanje datuma početka pregovaračkog procesa.


"Obavestili smo Mičela da započinjemo završnu fazu razgovora o imenu Makedonije koji će biti okončani dostojanstveno. Ostajemo na putu ka izgradnji međusobnog poverenja sa Grčkom. Pokazali smo jasnu spremnost za pravi dijalog. Potvrđujem naš entuzijazam i posvećenost", rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.


Mičel večeras stiže u Beograd, a u Skoplje je doputovao iz Prištine.


Prema saopštenju Stejt departmenta, Mičel je ponovio podršku Makedoniji za evroatlatske integracije i tekuće makedonske pregovore sa Grčkom i pozvao Skoplje da sprovede reforme i unapredi demokratsko upravljanje, vladavinu prava i slobodu medija.


Mičel 15. marta u Atini


Američki zvaničnik će 15. marta boraviti u Atini s tim da u saopštenju Stejt departmenta nije navedeno sa kim će se tom prilikom sastati.


Piše da će se Mičel u Atini sastati sa više grčkih zvaničnika, i da će sa njima razgovarati o produbljivanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, uključujući oblasti odbrane, energetike, trgovine i investicija.


Ovo je prva turneja američkog zvaničnika po regionu nakon što je postao pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.


Mičel je došao na funkciju u oktobru prošle godine nakon što je Senat potvrdio njegovo imenovanje.


Osnivač je Centra za analizu evropske politike (CEPA), blizak je NATO-u i oštar kritičar ruske politike.


Pre osnivanja centra 2004. godine bio je istraživač u Nacionalnom centru za analizu politike, a 2012. godine u izbornom timu republikanskog kandidata za predsednika, Mita Romnija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva