:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 27, 2015   12:05

0

133

Meuči:Napredak u radu Euleksa i KP



Meuči je, kako se navodi u saopštenju, rekao da su, kada je Euleks stigao, očekivanja bila visoka, posebno u vezi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i da je od 2008. godine Euleksov mandat obuhvatio i "da pruži pomoć KP da postigne održivost, odgovornost i da funkcioniše bez ikakvog političkog uticaja, uz poštovanje međunarodno priznatih standarda i evropskih praksi".

Kako je rekao, tokom proteklih šest meseci KP je "imala nekoliko prilika da pokaže da je sazrela u jednu modernu policijsku snagu koja ispunjava međunarodne standarde" te da oni "među nama koji su pratili KP tokom njenog razvoja nisu bili razočarani".

Prema njegovim rečima, tri oblasti na osnovu kojih se može suditi o sposobnostima policije su održavanje reda tokom javnih događanja, obezbeđivanje izbora i pružanje pratnje i ličnog obezbeđenja za važne ličnosti, a KP je "u sve tri oblasti pokazala da je sposobna da donosi zrele odluke i da proporcionalno reaguje".

On je dodao da je najnoviji ispit bio krajem januara kada se okupilo nekoliko grupa demonstranata radi održavanja javnog protesta, a po njegovoj oceni, reakcija KP je bila u potpunosti proporcionalna i odgovarajuća.

"Od juna 2014. godine, Euleks je nastavio svoju saradnju sa KP, ali sa manjim brojem savetnika nego ranije, odajući tako priznanje KP na njenom napretku", rekao je on i dodao da još uvek ima oblasti u kojima neophodno postignuti poboljšanje.

"Euleks je posvećen zajedničkom radu sa KP kako bi se postigao napredak. Euleks će, i ubuduće, nastaviti da radi u punom delokrugu mandata, koji obuhvata savetovanje, izvršne postupke (kao što su suđenja), i pružanje pomoći u sprovođenju sporazuma postignutih u okviru dijaloga", rekao je Meuči.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva