:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 12, 2018   20:44

0

346

Meštani tražili "mini razgraničenje", neki odbornici protiv


Kako je rekao, predlog odluke će, ukoliko ga nadležno ministarstvo u Prištini potvrdi, dovesti do pokretanja pravnog procesa za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica "za izmenu granice KZ Preoce i KZ Ugljare - opština Gračanica".



"Brojevi i površine identifikovane u spisku odnose se i na naselje ''Marigona''. Opština Gračanica je ovaj problem pokušala da reši još 2010. godine i ovo naselje tada pripoji opštini Kosovo Polje, jer gradnja nije bila u skladu sa opštinskim razvojnim planom, a opština nije ni imala zakonsku mogućnost da zaustavi gradnju, jer je dozvole izdavala opština Priština", kazao je Popović.



Sve to, kako je naveo, ukazuje na kompleksnost celog procesa, te u opštini smatraju da je ovo jedan od najboljih načina da se pitanje reši. "Između ostalog ovim zaustavljamo i promenu etničke strukture u našoj opštini", dodao je Popović.



Inače, sednici je prisustvovalo 17 od ukupno 19 odbornika, predlog je uputio predsednik opštine Srđan Popović, a obrazložio ga direktor katastra Nebojša Sudimac. Sudimac je napomenuo da je taj predlog u potpunosti u skladu sa svim pravnim odredbama i zakonskim okvirima, odnosno u skladu sa zakonom o administrativnim granicama opština i administrativnim uputstvom o sprovođenju katastra.



Dva najvažnija stava kažu da predloge o formiranju ili promeni jedne katastarske zone mogu dati i opravdati ili stanovnici te katastarske zone, ili Skupština opštine ili druge ovlašćene institucije, objašnjava Sudimac.



Kaže da odluku o formiranju, izmeni ili prestanku katastarske zone donosi Kosovska katastarska agencija, a opština daje predlog.



"Osim toga ovaj predlog je i u skladu sa načelom subsidijarnosti zakona o lokalnoj samourapvi koji kaže da se svi javni poslovi obavljaju što je više moguće u interesu građana opštine, te da će u skladu s tim Kosovskoj katastarskoj agenciji biti dostavljen predlog izmene katastarskih granica na usvajanje, kao i potpisi saglasnosti građana ovih zona", kazao je Sudimac.



Neki su odbornici bili protiv takvog predloga, među njima i oni iz Samostalne liberalne stranke, čija je odbornica Milena Zdravković kazala da javnost o ovom predlogu nije dovoljno obaveštena, te da se donosi brzopleto.



Iako je samo dan ranije predsednik Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašic kritikovao ovaj predlog navodeći da je u pitanju "pljačka i apsurd", odbornik njegove partije Vidak Ristović je odluku podržao.



"Kao stanovnik Gračanice i u ime svojih birača imam obavezu da podržim ovakav predlog. Dobili smo šansu da u zakonskim okvirima kroz Skupštinu uredimo život svojih građana i ne vidim razlog da budemo protiv ovog predloga, jer tabu tema nerešenih zona nestaje kao problem", kazao je Ristović.



Predlog je podržala i odbornica Srpske liste Snežana Jovanović smatrajući da je međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica, odnosno KZ Preoce i KZ Ugljare važno.



Današnji predlog biće prosleđen na dalje razmatranje odgovornom institucijama.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva