:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2016   12:05

0

134

Mesić osudio neoustaštvo u Srbu, Hrvatskoj se crno piše

Mesić poručio da zaokupljenost pripremama za prevremene parlamentarne izbore, niti sezona godišnjih odmora, nisu i ne mogu biti opravdanje za izostanak svake reakcije na ono što se događa u Srbu.

Naprotiv, istakao je, činjenica je da je pobornicima ustaštva uredno omogućeno, uz asistenciju i podršku hrvatske policije, da pripremaju teren za još jedan atak na antifašizam i na Narodnooslobodilačku borbu, kaže nekadašnji hrvatski predsednik.

Å ator u Srbu "izazov je i jasna pretnja demokratiji i budućnosti ove zemlje", naveo je Mesić, koji je i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

On je nadležne pozvao na reakciju "prije nego što bude prekasno".

"Osuđujem, i to najoštrije, neoustaško orgijanje u Srbu, organizovano očito samo s jednom, jedinom namerom: da se spreči dostojanstveno obeležavanje datuma koji bi zlatnim slovima trebao biti upisan u hrvatsku istoriju: 27. juli 1941, kada je - samo mesec dana nakon formiranja Sisačkog partizanskog odreda - u Hrvatskoj i u BiH izbio narodni ustanak, ustanak Srba, Hrvata i Bošnjaka protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača", stoji u Mesićevoj izjavi, preneo je riječki Novi list.

Konstatirajući da je odlučio progovoriti jer "ćute institucije, izvršioci visokih državnih funkcija i stranačka scena", bivši predsednik kaže da je odluka onih koji "lažu, prešućuju i falsifikuju" da spreče obeležvanje 75. godišnjice ustanka u Srbu, "otvoreni izazov ne samo svim pobornicima istine, ne samo svim antifašistima i svim žrtvama fašizma, to je izazov i jasna pretnja demokratiji u Hrvatskoj i budućnosti ove zemlje".

"Ako se predamo u ruke revizionistima istorije, apologetima ustaške zločinačke paradržave, ako budemo sramotno ćutali na njihove provokacije, onda se Hrvatskoj crno piše", poručio je Mesić koji je pozvao na reakciju nadležnih pre nego, kako je rekao, bude prekasno.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva