:

:

TV Most

Foto: Stjepan Mesić

clock

April 20, 2015   12:05

0

128

Mesić: Odnosi Hrvatske i Srbije pogoršani


Predstavnici država morali bi biti svesni svojih odgovornosti prema zemljama u čije ime govore i prema onima koji su ih birali. Potrebno nam je dugorocno predviđanje, a ne kratkoročno reagovanje u funkciji dnevno-politickih interesa. U tome kontekstu čini mi se da je poruka predsednika Tomislava Nikolića predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović bila pokazatelj pravoga smera u kojemu treba ići, rekao je Mesić za list "Danas".

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Hrvatske nisu onakvi kakvi bi trebali biti u najboljem interesu obe zemalje i cele regije.

"Nisu onakvi kakve sam ja pokušavao graditi dok sam bio na funkciji predsednika. Dapace, lošiji su nego što su tada bili. Previše su još uvijek, ili je možda bolje reći: ponovo opterećeni prošlošću", rekao je Mesić komentarišuci situaciju izmedu dve susedne država posle puštanja na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i zahteva Haga da bude vraćen u pritvor.

Mesić ističe da "jeste bio i ostao uvjereni pristaša teze da bez suočavanja s istinom o prošlosti nećemo moći u budućnost, ali to nikako ne znači da smemo biti taoci, ili zarobljenici prošlosti, ili da bilo kome smemo dozvoliti da nas u takve pretvori, a ponekada mi se cini da se na obje strane upravo to događa".

On je rekao da će Beograd i Zagreb morati da prevaziđu nesuglasice u skorije vreme.

"Pa normalni odnosi jedina su nam perspektiva. I jedini interes. Dakle, očekujem da će i u Zagrebu i u Beogradu biti dovoljno najprije zdravoga razuma, onda smisla za realnost, potom sluha za potrebe građana, i to svih, obiju zemalja i - napokon - političke volje, pa da udemo u mirnije i konstruktivnije razdoblje bilateralnih odnosa", rekao je Mesić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva