:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2018   21:27

0

278

Mesec srpske kulture u Budimpešti


Veče je bilo posvećeno kompozitoru Petru Stojanoviću, rođenom Budimcu, koji je značajan deo karijere ostvario u Austrougarskoj, a posle Prvog svetskog rata i u Kraljevini Jugoslaviji.



Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je na otvaranju da izuzetno dobri odnosi dve zemlje otvaraju prostor za plodnu saradnju u svim oblastima, uključujući kulturu koja, kako je navela, najlakše prevazilazi bilo kakve granice i u kojoj su "srpsko-mađarska prožimanja tradicionalno duboka i, obostrano plodna".



Mesec srpske kulture predstaviće ne samo muziku, već i književnost, pozorište, slikarstvo i druge grane umetnosti, ali i oblici negovanja i čuvanja našeg jezika daće značajan doprinos.



Miloševićeva je napomenula da Pokrajinski sekretarijat i cela Pokrajinska vlada podrzavaju očuvanju i razvoju naše kulture i informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, a učesnike manifestacije pozdravili su i v.d. direktora Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Ðurić, kao i Vladika budimsko-temišvarski Lukijan.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva