:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

125

Merkelova za garancije državljanima EU u Britaniji

Merkelova je na samitu lidera EU u Briselu rekla da se zalaže za "garancije evropskim državljanima u Velikoj Britaniji" i dodala da će se tim pitanjem baviti pregovarački tim zadužen za Bregzit.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da će pojasniti na koji način će zaštiti prava građana EU u Velikoj Britaniji, dok nastoji da uspostavi sličnu zaštitu prava Britanaca koji žive u drugim državama Unije.

Nemačka kancelarka je podržala stav francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je kritikovao pojedine istočnoevropske zemlje koje blokiraju evropski plan za rešenje izbegličke krize, istakavši da Evropa nije samousluga i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrednosti.

Makron je lidere zemalja koje kao Poljska ili Mađarska odbijaju solidarnost sa izbeglicama i gaze pravnu državu upozorio da zemlje koje ne poštuju pravila u Evropskoj uniji moraju da snose političke posledice.

Nemačka kancelarka je rekla da je dobro što je Makron pomenuo ta pitanja i dodala da Berlin i Pariz imaju isti pristup.

"To nije pretnja. Cilj je da razgovaramo sa evropskim kolegama kada postoje neke nesuglasice", dodala je nemačka kancelarka.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva