:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

189

Merkelova ovo traži od Vučića

Konkretno, kako saznaje „Blic“, Nemačka traži da Srbija „u doglednoj budućnosti“ dopusti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i da podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kojima bi se smanjio uticaj entiteta.

Nemačka kancelarka, najmoćnija žena na svetu, dolazi u posetu Beogradu početkom jula i ove dve stavke su u vrhu onoga što će preneti državnom vrhu Srbije.

Prema stavu Berlina, to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN ne bi značilo da je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost. Sve bi bilo obavljeno po modelu „dve Nemačke“, iz doba hladnog rata do 1990, kada se istočna i zapadna Nemačka formalno-pravno nisu priznale, ali su obe bile u UN.

Merkelova traži članstvo Kosova u UN jer je to jedini način da ono postane članica Saveta Evrope i OEBS, kao i Evropske unije. To bi ujedno značilo trajno rešenje kosovskog pitanja, koje već decenijama ugrožava nemački interes za stabilnim Balkanom.

Drugi stalni izvor nestabilnosti u regionu je, smatraju Nemci, položaj Republike Srpske. Zbog toga će Merkelova tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS i da pristane na ustavne promene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu.

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da je „potpuno jasno“ da su Kosovo u UN i slaba Republika Srpska „dva zahteva Zapada koja će se pre ili kasnije pojaviti na stolu tokom naših pregovora za pristupanje EU“.

- Videćemo da li će ovi zahtevi biti formalizovani sada, kao zahtev prilikom posete Merkelove, ili će to biti malo odloženo, ali da će se pojaviti na stolu nema sumnje. Kada je reč o članstvu Kosova u UN, po modelu dve Nemačke, to je bio predlog Volfganga Išingera još pre proglašenja nezavisnosti Kosova. Ograđivanje od Dodika su Nemci tražili još od Tadića, i to nije samo zahtev Nemačke, već i SAD. Posle primene Briselskog sporazum, Dodik je zasigurno prva sledeća tema - kaže Vukadinović za „Blic“.

Angela Merkel bi u Beograd trebalo da stigne 7. jula, a sledeća dva dana provešće u Tirani i Sarajevu.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva