:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2015   12:05

0

133

Merkelova osudila napade na azilante

"Nema opravdanja za nasilje", rekao je Zajbert.

On je dodao da Nemačka neće dopustiti da izbeglice budu dočekane parolama mržnje ili da im, kako je rekao, prete "pijane galamdžije".

Događaje u Hajdenauu osudio je i vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji je danas tamo kao prvi član vlade otputovao.

Gabrijel je zahtevao da se "tipovima" koji tamo prave nered ne sme dati ni milimetar prostora.

Na reakciju savezne vlade se, kako komentarišu mediji i građani na društvenim mrežema, dugo čekalo.

Opunomoćenik Hrišćansko-demokratske unije za pitanja integracije Džemile Jusuf branila je danas, međutim, Merkelovu i vladu i rekla da je pogrešno prebacivati vladi nečinjenje, a važno da se vlada u tom pitanju drži zajedno.

Hajdenau, idilični gradiću pored Drezdena, postao je poprište sukoba rasista sa policijom, a tokom vikenda su tom gradu demonstrirali su i levičari, pa su snage bezbednosti ponovo morale da koriste biber-sprej i palice da bi ih razvadili u tuči sa desničarima.

Sukobe u Hajdenauu i napade na policiju osudili su mnogi nemački političari, a ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je zahtevao da se da se nasilnici kazne svim raspoloživim sredstvima pravne države, prenose nemački mediji.

Šef vlade Saksonije Stanislav Tilić oštro osudio je oštro napade desničara na policiju i sukobe u Hajdenau i rekao da će se svom snagom delovati protiv takve situacije.

"To je ljudska mržnja sa užasnim nasiljem protiv policajaca i izbeglica... to nije naša Saksonija", rekao je Tilih, a i ministar unutrašnjih poslova Saksonije Markus Ulbig je takođe oštro kritikovao ispade mržnje prema strancima i napade na policiju u Hajdenau, koja sada u tom gradu, kako javljaju mediji, obezbeđuje smeštaj izbeglica.

Hajdenau, gradić sa 16.000 stanovnika, našao se na udarnim mestima u međima zbog napada neonacista na policiju i protivljenja smeštaju oko 600 azilanata u jednoj napuštenoj hali prvodavnice "Praktiter" u tom gradu.

Demonstracije ovog vikenda organizovala je Nacionaldemokratska partije (NPD), a mediji prenose da su delom pijani desničari bacali flaše i kampenje na policiju koja je obezbeđivala skup.

Više svedoka iz ovog građa u Saksoniji govore, kako prenose mediji, da se prilikom demonstracija čulo "Nemačka Nemcima", "Stranci napolje" i druge parole mržnje prema strancima i da su "tekle reke piva".

Kada je reč o NPD, to je partije čiju zabranu su mnogi tražili.

Toj partiji se prebacuje nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.Osim Toga, NPD je "otvorila vrata" i za " grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva