:

:

TV Most

Foto: Vesti

clock

Maj 03, 2015   12:05

0

143

Merkelova na obeležavanju oslobođenja logora Dahau



Pod jakim pljuskom, tišinu je samo prekidao zvuk crkvenih zvona, na skupu kome je prisustvovalo više od 130 preživelih logoraša, kao i američki vojnici koji su učestvovali u njihovom oslobađanju.

Mekelova i nekadašnji logoraš Francuz Kleman Kventin položili su venac cveća ispred nekadašnjeg krematorijuma.

Predsednik Centralnog veća Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster izjavio je da je prisustvo Merkelove sa preživelima "znak solidarnosti".

Šuster je pozvao da sećanje na holokaust ostane snažno, upozoravajući da vremenom "raste distanca, empatija isčezava" i pozvao mlade generacije da očuvaju odgovornost da se zločin nikada ne zaboravi.

Bivši zatvorenik logora Dahau Kventin (94) rekao je za AFP da je, kada je oslobođenje logora došlo, "jednostavno čekao da umre".

Američki vojni kamioni ušli su u Dahau, severozapadno od Minhena 29. aprila 1945, i otkrili neizreciv užas, gde je više od 41.000 ljudi ubijeno, umrlo od gladi ili bolesti.

Predsednik SAD Barak Obama odao je u sredu počast više od 200.000 Jevreja, Roma, političkih protivnika, homoseksualaca, invalida i ratnih zarobljenika, koji su bili zatočeni u Dahau od 1933.

Nacisti su podigli Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933, samo nekoliko sedmica posle dolaska Adolfa Hitlera na vlast.

Bio je to prvi koncentracioni logor u Nemačkoj, koji je poslužio kao model za logore koji su kasnije podignuti, navela je francuska agencija.

Uoči ceremonije, Merkelova je u nedeljnom obraćanju rekla da Nemačka ima "posebnu odgovornost", 70 godina od završetka Drugog svetskog rata i upozorila da nema govora o podvlačenju crte kada je reč o istoriji.

Slične komemoracije, povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkih logora, održane su ove godine na drugim mestima, počevši od januara u Aušvicu, ali je komemoracija u Dahau jedina kojoj je Merkelova prisustvovala.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva