:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2017   12:05

0

117

"Merkelova ima pravo da iskaže razlike sa Trampom"

Rojters navodi da je Merkelova šokirala mnoge u Vašingtonu i Londonu izjavivši juče da Evropa mora da uzme sudbinu u svoje ruke, čime je, prema agenciji, implicirala da SAD pod predsednikom Donaldom Trampom i Velika Britanija nakon izglasavanja Bregzita nisu više partneri na koje Evropa može da se osloni.

"Kancelarkine reči su bile jasne i razumljive. To su bile reči osobe duboko ubeđene u transatlantske odnose. Baš zato što su transatlantski odnosi toliko važni ovoj kancelarki, ona smatra da ima pravo da iskreno govori o razlikama", rekao je Zajbert na redovnoj vladinoj konferenciji za medije u Berlinu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je juče evropske zemlje da se drže zajedno u svetlu novih neizvesnosti u vezi sa SAD i drugim izazovima, poručivši da Evropa "mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke" pred Bregzitom i predsedničkim mandatom Donalda Trampa.

"Prošla su vremena u kojima smo mogli u potpunosti da računamo jedni na druge. To sam iskusila u protekla dva dana", rekla je Merkelova na predizbornom skupu u Minhenu, preneo je AFP.

Napomenula je da, iako će Nemačka i Evropa nastojati da ostanu u dobrim odnosima sa Amerikom i Britanijom, "Evropljani moraju da se bore za sopstvenu sudbinu".

Kako je dodala, poseban akcenat treba staviti na tople odnose između Berlina i novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Poruka Merkelove usledila je nakon što je američki predsednik Donald Tramp izjavio juče da još nije doneo odluku o tome da li će podržati Pariski sporazum o klimi.

"Konačnu odluku o Pariskom sporazumu doneću sledeće nedelje", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu poslednjeg dana samita G7 u Italiji.

Rojters je naveo da predsednik SAD nije želeo da se povinuje pritisku lidera drugih zemalja da podrži sporazum o klimi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva