:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

202

Merkel:Nadam se načelnom dogovoru sa SPD polovinom januara


"želimo da izgradimo stabilnu vladu. To znači da Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) na uspeh probnih pregovora gledaju kao na potrebu da se postigne sporazum o specifičnim pitanjima tokom tih pregovora", rekla je Merkelova, prenosi Rojters.




Nemačka kancelarka je dodala da bi, iz perspektive konzervativaca, svaki drugi ishod značio da probni pregovori nisu uspeli.


Merkelova je taj komentar iznela u odgovoru na pitanje da li smatra realističnom izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se nada napretku sa Nemačkom kad je reč o ideji reforme evrozone do marta.



Inače, SPD je u petak odlučio da započne pregovore sa strankom nemačke kancelarke, ali je lider te stranke Martin Šulc tada napomenuo da taj proces ne znači da će automatski biti formirana nova vladajuća koalicija.



Šulc je tada rekao i da je Nemačkoj potrebna nova kultura upravljanja i da bilo koji sporazum sa konzervativcima zahteva promene dosadašnje "velike koalicije" koja je vladala tom zemljom prethodnih godina.



Prema njegovim rečima, pregovori će početi narednog meseca, a manjinska vlada i druge opcije su i dalje moguće.



U međuvremenu, nemački poslovni dnevnik Handelsblat navodi da Šulc traži od konzervativaca da moćno ministarstvo finansija prepusti njegovoj stranci levog centra.



Nemački list piše da je Šulc grupi poslanika iz redova SPD rekao da bi njegova stranka trebalo da preuzme kontrolu nad ministarstvom finansija koje je u proteklih osam godina vodio dugogodišnji konzervativac Volfgang Šojble.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva