:

:

TV Most

Foto: Aleph

clock

Januar 22, 2015   12:05

0

116

Merkel za novu rundu razgovora o Ukrajini

Merkel je, međutim, upozorila na opasnost od prevelikih očekivanja, uzimajući u obzir novi talas nasilja, preneo je Rojters.

Dok proruski pobunjenici intenziviraju napade, a Kijev namerava da poveća svoje vojno prisustvo na istoku zemlje, kao odgovor na, kako navodi, pojačano prisustvo ruske vojske, Berlin poziva na političko rešenje, ističući da nijedna strana ne može da pobedi vojnim putem.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter-Štajnmajer izjavio je pre početka sastanka sa svojim ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama da se nada da će sve strane "pregovarati konstruktivno, kako bi bilo rezultata".

Merkel je rekla da je cilj razgovora pokušaj da se dogovori novi datum samita četiri države u kazahstanskoj prestonici Astani koji je otkazan prošle sedmice zbog obnove sukoba na istoku Ukrajine.

"Mi ne želimo još jedan sastanak predsednika koji ne donosi nikakav rezultat. Zato se nadam da danas možda neke osnove mogu biti postavljene", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

"Ali nisam sigurna, ne želim da se previše nadamo. Jasno je da primirje postaje sve više i više krhko", dodala je ona.

Razgovori u Berlinu, koji se odžavaju u jednoj vladinoj vili blizu aerodroma Tegel, četvrti su ovakav sastanak čiji je domaćin Nemačka.

Pošto je Kijev najavio planove za povećanje vojnog prisustva za 68.000 vojnika, nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da ukrajinska vlada ima pravo da preduzima mere na "odbrani suvereniteta države i svoje teritorije".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da Rusija ima oko 9.000 vojnika na teritoriji Ukrajine i pozvao Moskvu da ih povuče.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspeh primene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4.700 ljudi, podsetila je britanska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva