:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2017   12:05

0

180

Merkel: Hitno osposobiti snage protiv džihadista u Sahelu


"Islamski ekstremizam se širi. Ne smemo da čekamo", upozorila je Angela Merkel, istakavši da su lideri na današnjem sastanku čuli od svojih afričkih kolega koliko je tamošnja situacija urgentna, prenosi AP.




Nemačka kancelarka je ukazala da je razvojna pomoć koju Nemačka i druge zemlje pružaju "beskorisna ako ljudi ne mogu da žive u miru", a kao primer rada koji je potreban za dalji pomak navela je tekući mirovni proces u Maliju.



Današnji samit nadomak Pariza ima za svrhu da se učine operativnim snage pod nazivom G5 Sahel, odnosno zajednička vojska pet zemalja ovog regiona Afrike, na potezu između Sahare i Sudana.



Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Saudijska Arabija obećala da će izdvojiti 100 miliona dolara, a Ujedinjeni Arapski Emirati 30 miliona dolara za borbu protiv džihadističke pretnje u regionu Sahela.



Naveo je i da su SAD potvrdile obećanje o 60 miliona dolara za snage poznate kao G5 Sahel, a u kojima učestvuje pet zemalja tog afričkog regiona – Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritanija i ÄŒad.



Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će te mlade snage, kako je predviđeno, do marta imati 5.000 pripadnika, ali da je potrebno obezbediti još vojnika, obuke, operativne autonomije i finansijskih sredstava.



Makron je istakao da Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritanija i ÄŒad moraju da pojačaju svoje napore tokom prve polovine 2018. godine, pogotovu slanjem dodatnih vojnika.



Snage G5 Sahel će se, prema planu, u prvo vreme koncentrisati na pogranične regione Malija, Nigera i Burkine Faso,



Ekstremistički napadi, u čijem su središtu često granice između Malija, Nigera i Burkine Faso, u porastu su, pri čemu su sve više na meti mirovnjaci UN i bezbednosni zvaničnici, napominje američka agencija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva