:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

113

Mere energetske efikasnosti

Kako je saopšteno, konferenciju su organizovali Beogradski sajam i Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj u okviru 11. Međunarodnog sajma energetike i 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ecofair, čiji su pokrovitelji Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede.

Podršku organizaciji sajmova dali su NALED i Privredna komora Srbije.

Brnabić je podsetila da je za ostvarivanje cilja potrebno 1.092 MW novih kapaciteta, ali ako se ne bude vodilo računa o energetskoj efikasnosti 27 odsto potrošnje biće uskoro mnogo više od 1.000 MW.

Antonela Solujić, šef Odseka za unapređenje energetske efikasnosti u Ministarstvu rudarstva i energetike, istakla je da je Zakon o efikasnom korišćenju energije iz 2013. dao priliku da uvede energetski menadžment u javnom sektoru i kod velikih potrošača, koji podrazumeva imenovanje lica koja će svakog dana brinuti koliko se i na koji način troši energije i kako da se uštedi.

Ona je najavila da će Vlada Srbije do kraja godine propisati obavezu ostvarivanja uštede u javnom sektoru, navodi se u saopštenju.

Ambasador Danske Mihael Borg-Jansen izjavio je da ta zemlja poslednjih nekoliko decenija, zahvaljujući primeni mera energetske efikasnosti, beleži stalan ekonomski rast bez rasta potrošnje.

Od 1990. bruto domaći proizvod uvećan je gotovo 40 odsto, potrošnja energije smanjena 7 odsto, a emisija ugljen-dioksida gotovo 30 odsto, rekao je on.

"U javnom sektoru postignute su značajne uštede upotrebom kvalitetnijih tehnologija i izolacijom zgrada i razvijena je kompletna industrija materijala za pametne zgrade. Preusmeravanje energetskog sektora nije lako ni za jednu državu i učenje iz našeg iskustva biće korisno za Srbiju i celokupni region", rekao je Borg-Jansen.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva