:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

142

Mekalister: Pristup Srbije cenjen u Briselu


"Da, pozdravljam inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga po tom pitanju", rekao je Dejvid Mekalister za "Blic".



On je ukazao da je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Prištinom veoma važan preduslov u pregovaračkom okviru pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.




"Stoga, konstruktivan prostup Srbije u tom pogledu je veoma cenjen u Briselu", istakao je Mekalister i izrazio nadu da će taj proces postepeno dovesti do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koji će koristiti ljudima sa obe strane administrativne linije i doneti mir i stabilnost u regionu. 



Upitan koliko je moguće ostvariti dobre odnose sa Prištinom ako imamo na umu da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužen za ratne zločine, Mekalister je rekao da EU podržava i olakšava trenutni dijalog između Beograda i Prištine. 



"Održiva normalizaciija odnosa biće postignuta uz međusobnu saglasnost dve strane", dodao je on. 



Na pitanje da li je Kosovu mesto u Uneskou i Interpolu, Mekalister je ukazao da je njegova domovina Nemačka jedna od 23 države članice EU koje su priznale Kosovo. 



"Priznavanje suverenosti države ostaje ekskluzivna odluka svake zemlje, ali razumem zašto je za Kosovo od ključnog značajan da dobije podršku na putu ka integracijama u međunarodne organizacije", rekao je Mekalister.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva