:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2015   12:05

0

191

Mekalister: Ugovor sa Kosovom pre članstva u EU

Mekalister kaže da su osim "normalizacije odnosa sa Kosovom", vladavina prava, reforma javne uprave i usklađivanje spoljne politike sa EU "ključni zadaci koji stoje pred Srbijom na putu članstva u Uniji".

"Protekla godina je bila veoma važna za Srbiju. Prvom međuvladinom konferencijom u januaru zvanično su započeli pristupni pregovori za članstvo u EU. Pozdravljam visok nivo spremnosti i angažovanja u procesu skrininga koji je pokazala vaša Vlada.

U suštini, uveren sam da premijer Vučić i njegov tim pokazuju posvećenost procesu evropskih integracija i direktno se hvataju u koštac sa sistemskim i društveno ekonomskim reformama" izjavio je dalje, za današnje "Novosti."

Mekalister kaže da neke članice EU imaju bliže odnose sa Rusijom od drugih, ali da zemlje kandidati moraju da se usklade s pravnim nasleđem EU što se odnosi i na spoljnu politiku.

"Kao što sam istakao u nacrtu rezolucije, žalim što se Srbija nije uskladila, kada je pozvana, s restriktivnim merama protiv Rusije.
Dok predsedava OEBS-u ove godine, Srbija bi mogla da iskoristi svoje bliže veze s Rusijom da traži rešenja za aktuelnu krizu u Ukrajini", objašnjava Mekalister.

On kaže da ne postoji određeni vremenski okvir za otvaranje poglavlja i da naredni koraci umnogome zavise od kapaciteta Srbije u sledećim mesecima.

"Po mom mišljenju, 2015. bi trebalo da bude godina otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja. Lično, mislim da bi bilo dobro ako bi to moglo da se dogodi u prvoj polovini ove godine", smatra Mekalister.

Mekalister kaže da ceni konstruktivni pristup Vlade Srbije u saradnji sa susednim zemljama, jer to omogućuje suštinski napredak, i u regionalnoj saradnji, i u zbližavanju odnosa s EU.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji on navodi da nije tajna da je EU zabrinuta zbog pogoršanja uslova za puno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji.

"Unija ne može da reši te probleme, ali će nastaviti da podržava Srbiju što je više moguće", dodaje on.

Mekalister kaže da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ima stalnu i produktivnu saradnju i najavljuje dolazak u Beograd u februaru.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva